Guvernul continuă deblocarea programelor europene
Săptămâna aceasta România a primit o nouă veste bună din partea Comisiei Europene. Zilele următoare se va anunţa de către Comisie deblocarea plăţilor în cadrul Programului Operaţional Sectorial Transport pentru România.
Vara trecută, ca urmare a neregulilor din perioada guvernărilor Boc şi Ungureanu, Comisia Europeană a decis să blocheze patru din cele cinci programe europene: POS Mediu, Programul Operaţional Regional, POS Transport şi POS Creşterea Competitivităţii. Această situaţie a venit la scurt timp de la preluarea guvernării de USL, iar din acel moment eforturile depuse de Executiv au vizat soluţionarea problemelor existente în derularea acestor programe.
Guvernul condus de Victor Ponta a reuşit ca la câteva luni distanţă de blocarea fondurilor de către Comisia Europeană să rezolve problemele existente. Astfel, la finele lunii noiembrie 2012 au fost reluate plăţile pentru POS Mediu. Luna aprilie a anului 2013 a adus deblocarea celui de-al doilea program suspendat, Programul Operaţional Regional. În momentul de faţă din cele patru programe blocate de către Comisia Europeană a mai rămas unul singur.
În conferinţa comună de presă pe care comisarul european Johannes Hahn a susţinut-o alături de premierul României, oficialul european a lăudat situaţia statului român din acest moment. Hahn s-a arătat mulţumit de faptul că România a reuşit ca în câteva luni să redreseze o situaţie destul de grea în care s-a aflat.
Deblocarea POS Transporturi reprezintă un nou succes pentru Victor Ponta şi miniştrii săi. Măsurile implementate de Guvernul României au convins Comisia Europeană să reia plăţile pentru acest program sectorial.
Decizia Comisiei Europene va aduce României în următoarele 30 de zile fonduri de aproximativ 470 de milioane de euro, majoritatea acestora fiind destinată plății facturilor la lucrările efectuate în cadrul Programului.
Această reuşită a Guvernului de a debloca un program esenţial pentru România reprezintă factorul ce va ajuta la repornirea lucrărilor la infrastructură. Astfel, proiectele începute şi care au fost puse în stand by în ultima perioadă vor putea fi finalizate. Deblocarea fondurilor pentru transport semnifică o gură de aer pentru lucrările importante pentru România, precum autostrăzile sau metroul.
În perioada 2007 – 2012, România era un exemplu negativ la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene. În acest moment, semnalele care vin din partea instituţiilor europene sunt încurajatoare. Deblocarea programelor europene suspendate anul trecut arată că măsurile luate de Executivul român sunt apreciate de oficialii europeni.
Faţă de anul trecut Guvernul a reuşit să dubleze rata de absorbţie a fondurilor europene. Succesul înregistrat este cu atât mai notabil cu cât în mai bine de jumătate din această perioadă România a avut fondurile pe patru programe europene suspendate.
Reluarea plăţilor pe POS Transport oferă României posibilitatea de a accelera utilizarea fondurilor structurale şi implementarea proiectelor necesare dezvoltării statului.