Guvernul Dăncilă repară ce a stricat guvernul Dăncilă. Taberele pentru copii, în pericol
După ce a redus, la finalul anului trecut, domeniile în care pot fi folosiţi zilierii, guvernul revine asupra deciziei şi le reintroduce treaptat.
În Monitorul Oficial a fost publicată, joi seara, Ordonanța de Urgență care ar trebui să rezolve problema taberelor școlare. Pe perioada verii, în taberele pentru copii nu mai puteau fi angajați zilieri, după ce guvernul a adoptat anul trecut celebra OUG 114, care a redus domeniile în care aceştia puteau fi folosiți. Acum, același guvern modifică legea și permite angajarea zilierilor pe perioada taberelor de vară și la cluburile sportive. Ar putea fi însă prea târziu, spun surse din Ministerul Tineretului pentru Digi24.ro.
Guvernul a constat în luna iulie ”iminența începerii sezonului organizării taberelor școlare de la finalul lunii iunie”, după cum scrie în preambulul Ordonanție de Urgență. Conform documentului adoptat de Guvern sunt în pericol mai multe programe pentru taberele școlare.
Sindicatele din minister reclamă această problemă din luna ianuarie, însă Ministerul Tineretului s-a interesat de situație abia în iunie.
Adresă internă trimisă în luna iunie de MTS pentru a afla care este numarul de zilieri folosit anul trecut în taberele de copii
În expunerea de motive a ordonanței care corectează această problemă, Guvernul își recunoaște incompetența: ”ca urmare a intervenției legislative, unitățile din subordinea MTS care organizează tabere naționale, tabere de odihnă, tabere pentru copii și studenți nu vor mai putea folosi personal zilier. (…) Guvernul menționează că în lipsa acestei ordonanțe, multe tabere nu vor putea fi deschie”. De asemenea, Programul de tabere ARC, care se adresează unui număr de 3 022 de participanți din diaspora, nu se poate realiza. Multe centre de agrement aflate în subordinea MTS funcţionează, inclusiv pe timpul verii, numai cu zilieri, deoarece angjarea acestei categori de personal presupune un efort financiar mai mic.
Preambulul Ordonanţei de Urgenţă în care executivul recunoaşte că organizarea taberelor pentru copii e în pericol
Guvernul a modificat la finalul anului trecut, prin OUG 114, legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități desfășurate de zilieri, prin care au fost limitate drastic domeniile în care pot lucra zilierii. Inițial actul normativ a redus la 4 domenii în care pot fi angajați zilieri: a)agricultură, vânătoare și servicii conexe, b)silvicultură, c)pescuit și acvacultură. În luna aprilie, guvernul a mai intervenit o data asupra actului normativ și a reintrodus mai multe domenii printer care publicitatea, organizarea târgurilor și a congreselor, activitățile de interpretare artistică, restaurant și baruri precum și activiățile de catering.