Guvernul face noi paşi mari în respectarea promisiunilor faţă de mediul de afaceri
De la ruperea USL-ului, atenţia opiniei publice a fost îndreptată asupra guvernului condus de Victor Ponta şi a modului în care executivul şi-a asumat continuarea programului de guvernare validat de români în alegerile din 2012.
Din acest punct de vedere, în ultimele săptămâni, una din întrebările puse de analiştii economici şi de mediul de afaceri a fost legată de momentul în care executivul îşi va respecta angajamentul legat de relaxarea regimului general al taxelor şi impozitelor.
Răspunsul a venit înainte de Paşti, când premierul Victor Ponta a anunţat în urma unei întâlniri cu cu membrii Coaliţiei pentru Dezvoltare că executivul îşi va ţine curând promisiunea asumată în faţa oamenilor de afaceri din România. Astfel, guvernul a aprobat printr-o ordonanţă de urgenţă emisă miercuri scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit pentru acei întreprinzători care folosesc câştigurile pentru dezvolatarea producţiei sau pentru achiziţionarea de echipamente.
Conform documentului publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe, măsura va fi valabilă începând de la 1 iulie anul acesta şi va funcţiona până la finalul lui 2015. În această perioadă profitul investit în producţia şi/sau achiziţia de echipamente tehnologice - maşini, utilaje şi instalaţii de lucru - folosite în scopul obţinerii de venituri impozabile va fi scutit de taxare, permiţând astfel antreprenorilor să se retehnologizeze mai repede. În schimb, firmele care care vor beneficia de această facilitate au obligaţia de a păstra în patrimoniu echipamentele tehnologice respective cel puţin o perioadă egală cu jumătate din durata normală de funcţionare a acestora.
Din foarte multe puncte de vedere, decizia luată miercuri de executiv reprezintă poate cel mai mare balon de oxigen pe care mediul de afaceri din România l-a primit în ultimii ani, impactul renunţării la impozitul reinvestit urmând să fie unul global. Oamenii de afaceri au cerut de mai mulţi ani renunţarea la impozitul pe profitul reinvestit din cauză că el reprezenta unul din motivele principale pentru care întreprinzătorii nu îşi puteau extinde afacerile într-un mod sustenabil.
Renunţarea la această taxă înseamnă că de acum înainte oamenii de afaceri din România vor avea acces mai uşor la resurse investiţionale interne, nemai fiind atât de dependenţi de bănci sau nevoiţi să caute noi parteneri de afaceri. De asemenea, prin această formă de capitalizare a economiei româneşti, executivul doreşte să stimuleze şi modernizarea acesteia, dând investitorilor posibilitatea de a achiziţiona mai uşor echipamente moderne şi performante, de natură să crească cantitativ şi calitativ producţia.
Pe lângă stimularea recapitalizarii economiei româneşti din surse interne, renunţarea la impozitul pe profitul reinvestit poate duce şi la scăderea şomajului, din moment ce extinderea activităţii economice implică şi noi angajări. Astfel, scăderea încasărilor la bugetul de stat cauzată de renunţarea la impozitul pe profitul reinvestit va fi compensată prin evoluţiile pozitive pe care măsura le va provoca în economia românească şi în dinamica pieţei forţei de muncă.
Renunţarea la impozitul pe profitul reinvestit trebuie de asemenea privită în legătură cu anunţul premierului Ponta conform căruia executivul doreşte ca în perioada următoare să elimine peste 70 de taxe. Şeful executivului a cerut ca până săptămâna viitoare ministerele să elaboreze actele normative necesare, precizând că respectivele taxe nu au un impact bugetar negativ, dar în schimb vor uşura considerabil viaţa întreprinzătorilor din România. În fond, vorbim de 70 de biruri pentru care în prezent firmele trebuie să realizeze diferite proceduri contabile şi de colectarea cărora aparatul birocratic al statului român trebuie să se ocupe, în schimb ele neaducând venituri consistente la buget.
Dacă mai adăugăm şi faptul că Victor Ponta i-a cerut ministrului de Finanţe, Ioana Petrescu, să identifice şi alte câteva zeci de taxe la care se poate renunţa, atunci avem imaginea unei politici economice gândită să obţină rezultate maxime. Faptul că vorbim despre o serie de politici coerente, care să genereze efecte economice maxime şi un impact bugetar minim reprezintă o veste bună nu doar pentru mediul de afaceri, ci pentru întreaga societate românească. Prin relaxarea fiscală la care asistăm în prezent şi mai ales prin renunţarea la impozitul pe profitul reinvestit, executivul condus de Victor Ponta dă economiei româneşti ocazia de a se dezvolta şi de a bate recordurile economice înregistrate în 2013.
De asemenea, ultimele politici fiscale adoptate de executiv sunt importante şi prin prisma faptului că mediul de afeceri din România le aşteptă de ceva vreme. În ultimii ani, fiecare partid aflat în campanie a promis relaxarea regimului taxelor şi impozitelor, însă până acum nimeni nu şi-a asumat renunţarea la impozitul pe profitul reinvestit. Faptul că Guvernul condus de Victor Ponta şi-a respectat promisiunile asumate în faţa mediului de afaceri reprezintă de asemenea o garanţie pentru investitorii străini care se gândesc să aducă capital în România. De mai mulţi ani, principala doleanţă a oamenilor de afaceri străini este aceea că spaţiul economic autohton suferă din cauza vitezei cu care se schimbă politicile fiscal-bugetare din România.
Măsurile luate recent de executiv în ceea ce priveşte sistemul fiscal din România reprezintă o veste bună din punctul de vedere al perspectivelor pe care le deschid. Ele constituie de asemenea respectarea unor promisiuni extrem de importate făcute oamenilor de afaceri. În schimb, beneficiile create se vor simţii la nivelul întregii economii, indiferent de calitatea de angajat sau de angajator.
George Stoica
Ştirile orei
astfel mediul de afaceri e respectat..cu promisiuni
Respect PSD..
Conform anuntului publicat si in presa locala, controlul medical va fi efectuat de specialisti din Bucuresti cu aparatura de ultima generatie, informeaza Monitorul de Medias.
Mai mult, alegatorii vor putea si sa isi achizitioneze ochelari in doua rate. Consultatiile au loc la sediul PSD Medias, de vineri pana luni, intre orele 09:30-17:00.
Pe afis se precizeaza explicit ca evenimentul este organizat de PSD Medias impreuna cu "Doamna Daciana Sarbu, candidat la Parlamentul European".