Guvernul prelungeşte cu şase luni termenul de privatizare a Poştei Române
Guvernul a decis, miercuri, prelungirea cu 180 de zile a termenului de privatizare a Poştei Române, având în vedere că niciun potenţial investitor nu a achiziţionat caietul de sarcini la privatizarea companiei până la data de 28 mai.
"În privinţa Poştei Române, s-a aprobat o notă privind procesul de restructurare. Se prelungeşte termenul de privatizare cu 180 de zile", a precizat ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, după şedinţa de Guvern.
Pe parcursul celor şase luni ministrul Voinea a precizat că este un timp pentru a se relua procedura de privatizare existentă.
Peste 50 de potenţiali investitori din Europa, Asia şi SUA, dar şi reprezentanţi ai administraţiilor poştale internaţionale şi fondurilor româneşti şi internaţionale de investiţii au purtat discuţii cu reprezentanţii Comisiei de privatizare a Companiei Naţionale "Poşta Română" (CNPR), dar nici unul nu a achiziţionat caietul de sarcini în termenul stabilit, a anunţat marţi Ministerului Societăţii Informaţionale(MSI).
"Etapa procesului de privatizare a Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), care consta în achiziţionarea caietului de privatizare de către potenţialii investitori şi depunerea ofertelor, s-a încheiat marţi, 28 mai 2013, la ora 12.00. Niciun investitor nu a achiziţionat caietul de sarcini în termenul stabilit prin calendarul de privatizare", se menţionează în comunicatul citat.
Lista de investitori a cuprins cei mai importanţi operatori poştali şi firme din domeniu din Europa, Asia şi SUA, precum şi cele mai importante fonduri de investiţii locale şi globale, cu interes în astfel de tranzacţii, prin prisma preţului, a situaţiei companiei şi a zonei geografice.
Aceasta nu este prima prelungire a termenului de privatizare - luna trecută MSI a amânat până pe 28 mai 2013 termenul de cumpărare a dosarului de prezentare privind procesul de privatizare a Poştei Române de către potenţialii investitori, după ce iniţial a fost stabilit pe 11 aprilie, în urma unor solicitări transmise de administraţiile poştale şi fondurile de investiţii interesate să evalueze în detaliu oportunitatea investiţională şi potenţialul de creştere al companiei.
Statul român intenţionează să selecteze un investitor care va prelua 51% din companie prin majorare de capital social.
Poşta Română este cel mai mare operator de servicii poştale, cu o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale şi peste 32.000 de angajaţi. Statul român deţine 75% din acţiuni la Poşta Română, în timp ce restul de 25% este deţinut de Fondul Proprietatea.