Guvernul premiază performanţa
Într-un stat care îşi apreciază valorile, premierea performanţei este de domeniul firescului. Vorbim aici de orice fel de performanţă – în educaţie, în sport, în artă.
Desigur, este vorba despre recompensa financiară, dar mai ales despre recunoaşterea meritelor acelora care prin muncă şi talent fac cinste României.
Fiindcă viitorul unei naţiuni depinde în mod fundamental de maniera în care generaţia tânără reuşeşte să producă elite, “vârfuri” ale performanţei în domeniile lor. Este şi cazul olimpicilor români care sunt premiaţi corespunzător de către Executiv sau al elevilor cu media 10 la BAC care primesc deja premii consistente în bani.
Din păcate, în România s-a împământenit ideea, probabil şi din pricina moştenirii comuniste, că performanţa poate fi obţinută şi în condiţii austere. Mă refer aici la sportivi care prin muncă ajung în vârf, chiar dacă au echipamente precare sau condiţii de antrenament vitrege.
Mă refer aici la elevi şi studenţi care îşi depăşesc condiţia şi reuşesc să performeze chiar şi in lipsa unui computer sau a unor condiţii adecvate pentru a-şi aprofunda studiul. Mă refer aici la minunaţii artişti care de multe ori pornesc la drum fără sprijin pentru a învinge ulterior toate vicisitudinile, fără ca nimic să stea în calea afirmării lor. Desigur, se poate şi aşa, dar în România europeană a secolului XXI avem datoria să creăm condiţii decente pentru cei care doresc să se dedice performanţei, indiferent de domeniu.
Sigur că atunci când majoritatea domeniilor reclamă finanţări insuficiente sau bugete specifice perioadei post-recesiune, alocarea de fonduri pentru permierea performanţei ar putea părea bizară unora.
Din contră, recompensarea excelenţei este cu atât mai importantă într-o perioadă în care încă ne luptăm cu efectele crizei. Fiindcă premiile pe care le acordă Guvernul pot reprezenta pentru aceşti tineri acel stimulent care să-i ajute în munca lor pentru a obţine performanţe şi pe mai departe.
Tot aici se cuvine amintită noua arhitectură a sectorului de stat pe care Cabinetul Ponta a început să o construiască. Vorbim despre reorganizarea și salarizarea pe criterii de performanță. Avem ocazia să creăm un sistem meritoriu după zeci de ani de încurjare a mediocrității și nepotismului.
Un sistem construit pe baze sănătoase în care să rămână specialiştii şi care să permită integrarea tinerei generaţii dornice să se afirme. Fiindcă aceşi olimpici şi absolvenţi de nota 10 la examenul de bacalaureat trebuie să îşi găsească locul, peste câţiva ani, în sistemul de stat. Este esenţial să-I stimulăm pentru a rămâne în ţară şi a-i incuraja să contribuie efectiv la schimbarea în bine a României. Cu ei “la butoane”, ţara noastră are cu adevărat şansa de a performa, spre binele tuturor cetăţenilor.