Guvernul PSD, "dinamitat" la Strasbourg. Al doilea om din CE ameninţă cu darea în judecată
Guvernul Dăncilă şi PSD au fost puşi la zid, la Strasbourg, în şedinţa Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European, dedicată special României.
Prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene a ameninţat Guvernul cu acţiuni în instanţele internaţionale, dacă nu revine asupra modificărilor pe care le-a făcut în justiţie. Frans Timmermans i-a apostrofat pe reprezentanţii PSD şi ALDE, cerându-le să răspundă cu argumente şi comentarii punctuale, nu să se ascundă în spatele "poporului" sau să invoce situaţii din alte state, scoase din context.
Frans Timmermans a lansat o serie de acuzaţii la adresa Guvernului şi Parlamentului, ameninţând cu trimiterea în faţa instanţelor internaţionale. Liderul european a amintit de faptul că executivul de la Bucureşti nu a luat în seamă nicio critică, nici venite din partea GRECO, nici a Comisiei de la Veneția.
"Dacă se adoptă fără modificări legile justiției și codurile, s-ar afecta capacitatea de combatere a corupției. Ar însemna un regres grav față de evaluarea Comisiei, din ianuarie 2017. (...) Comisia face apel la România să regândească cursul pe care l-a luat. Comisia va evalua cu foarte mare atenție legile adoptate și compatibilitatea lor cu legislația europeană. Situația față de ultimele rapoarte s-a deteriorat.
Ar fi o tragedie dacă în ultimul kilometru al maratonului ați începe să alergați în cealaltă direcție. Dacă vom ajunge la concluzia că regulile au fost încălcare, nu vom ezita să chemăm în instanță Guvernul României", a afirmat Timmermans.
Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a mai declarat că procedura de evaluare a procurorului general ridică întrebări "îngrijorătoare".
”În ceea ce privește demiterea șefei DNA și în ceea ce privește numirea procurorului general, decizia finală în cazul demiterii șefei DNA aparține președintelui. CCR l-a obligat în acest caz pe președinte, care inițial s-a opus, să fie de acord cu această demitere. Drept urmare șefa DNA a fost demisă”, a declarat Timmermans, citat de Mediafax.
El a lăudat activitatea DNA din perioada condusă de Laura Codruța Kovesi.
"Aș vrea să amintesc că activitatea DNA a fost unul dintre motivele principale pentru care raportul din ianuarie 2017 din MCV a fost unul mai degrabă pozitiv. Procedurile robuste pentrui numirea și demiterea procurorilor au făcut întotdeauna parte din recomandările noastre. Întotdeauna am solicitat autorităților române să facă apel la recomandările Comisiei de la Veneția pe acest subiect. Este unul dintre elementele din MCV care nu au fost implementate. Procedura de evaluare lansată de curând în ceea ce privește procurorul general ridică întrebări similare și îngrijorătoare", a mai spus Timmermans.