Guvernul şi FMI s-au înţeles în privinţa deficitului bugetar. Ponta: Vom avea deficit 1,83% (UPDATE)
Guvernul şi partenerii internaţionali ai României (FMI, CE, BM) au căzut de acord asupra unui deficit bugetar de 1,83% din PIB anul viitor, a anunţat premierul Victor Ponta după întâlnirea de marţi dimineaţă.
UPDATE. Victor Ponta a declarat marţi că există un acord de principiu cu delegaţia FMI, CE şi BM privind bugetul de stat pe 2015, conform căruia deficitul bugetar prevăzut pentru anul viitor va fi de 1,83% din PIB.
"Un deficit care pe de o parte răspunde dorinţei de a arăta rigurozitate bugetară (...) şi nu pune o presiune mult prea mare pe cheltuieli. (...) Vom avea un buget de 238 de miliarde de lei - 225 venituri şi 13 miliarde deficit. (...) S-a luat în considerare şi s-a acceptat o creştere economică de 2,5% din PIB", a afirmat Ponta la Palatul Victoria.
România a negociat creşterea ţintei de deficit bugetar pentru anul 2015 de la 1,4% din PIB la 2,1% din PIB. În acest deficit ar fi cuprins şi un procentaj suplimentar de 0,6-0,7% pentru armată şi co-finanţare. Potrivit unor surse apropiate discuţiilor cu FMI, instituţia ar fi cerut un deficitul bugetar de 0,9% din PIB, procent la care se adaugau cheltuielile suplimentare pentru armată şi co-finanţare, sume care, de asemenea, trebuiau recunoscute.
"Este vorba despre o autorizare temporară permisă de reglementările europene, România îndeplinind în continuare prevederile asumate în Obiectivul pe Termen Mediu (MTO) privind consolidarea fiscală. România cere ca, temporar, cofinanţările de fonduri europene şi cheltuielile pentru creşterea bugetului Apărării şi a instituţiilor de siguranţa naţională să nu fie luate în calculul indicatorilor de monitorizare a consolidării fiscale. Creşterea ţintei de deficit bugetar pentru anul 2015 de la 1,4% din PIB la 2,1% din PIB reflectă accesarea unor drepturi prevăzute în Tratatele Uniunii Europene (privind clauză de investiţii) şi în angajamentele luate odată cu aderarea la NATO şi confirmate la ultimul Summit NATO (privind creşterea cheltuielilor militare şi de siguranţa naţională)", a afirmat săptămâna trecută, Cristian Socol, consilierul pe probleme economice al prim-ministrului.
Discuţiile tehnice cu FMI, care va trimite în ianuarie o echipă pentru evaluarea acordului curent, au fost marcate de o serie de ameninţări cu ruperea acordului de către partea română. Şi preşedintele Traian Băsescu, şi premierul Victor Ponta, au avertizat pe rând că România poate renunţa oricând la acordul cu FMI. Primul a subliniat că o rupere a acordului ar fi o pată pe imaginea FMI, iar Ponta a yis că România n-ar mai avea nevoie de acord, atâta timp cât liniile impuse de Comisia Europeană sunt îndeajuns de dure.