Guvernul simplifică de la 1 iulie procedurile de acordare a indemnizaţiei şi concediului pentru creşterea copilului
Guvernul a modificat şi completat miercuri normele de aplicare a programului de acordare a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului, astfel încât noile reglementări introduse recent în lege de către Parlament să fie aplicate unitar şi într-o manieră simplificată începând cu 1 iulie, informează un comunicat al Executivului.
Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a explicat că recalculările se vor face automat pentru 140.000 din 180.000 de potenţiali beneficiari ai acestui act normativ.
"Prin urmare (...) nu va mai fi nevoie ca aceşti oameni să vină la ghişee, (...) nu trebuie să facă noi documente. Discutăm aici de prelungirea din oficiu, de acordarea stimulentului de inserţie pentru persoanele care la data de intrare în vigoare a Legii 66 se află în plată şi, chiar dacă nu solicită prelungirea aceste drepturi, vor fi recalculate şi alocate. (...) Pentru persoanelor care au optat pentru o perioadă de concediu pentru creşterea copilului de până la un an, aceste persoane se pot întoarce pentru a beneficia de perioada prelungită de doi ani de zile, pe bază de cerere", a spus ministrul la Palatul Victoria.
Pîslaru a mai spus că prin hotărârea de guvern s-a simplificat şi modalitatea de depunere a cererilor de indemnizaţie sau de alocaţie pentru copii.
"În acest moment avem un formular care se poate completa în acelaşi timp şi pentru indemnizaţie, şi pentru alocaţie de copii, şi pentru cât stăm acasă, şi pentru reinserţie. În loc să avem trei formulare, completăm unul singur. Putem merge atât la sediul teritorial al ANEPIS, putem în acelaşi timp să folosim poşta, putem să transmitem în format electronic la adresele care vor fi comunicate. Toate informaţiile acestea vor fi publicate pe site-ul ministerului, va fi o procedură clară de comunicare, inclusiv telefonică", a explicat ministrul Muncii.
Acesta a mai spus că, pentru a se evita aglomeraţia de la ghişee, va fi detaşat personal suplimentar de la Ministerul Muncii, dar că vor fi implicaţi şi voluntari de la Facultatea de Sociologie.
Potrivit estimărilor Ministerului Muncii, aplicarea Legii 66/2016 anul acesta presupune un efort bugetar suplimentar de aproximativ 226 milioane lei, în plus faţă de bugetul alocat în 2016.
Conform aceloraşi estimări, aproximativ 78.000 de persoane aflate în prezent în plata indemnizaţiei vor beneficia de indemnizaţia minimă majorată de la 600 lei la 1.062 lei. De asemenea, circa 5.500 de persoane care primesc în prezent indemnizaţia maximă vor beneficia de eliminarea plafonului maxim al indemnizaţiei, pentru 52.000 de persoane aflate în plata indemnizaţiei cuantumul indemnizaţiei va rămâne neschimbat, iar aproape 4.000 de persoane vor beneficia şi de flexibilizarea condiţiei de eligibilitate prin luarea în considerare a perioadei de 12 luni din ultimii 2 ani anteriori naşterii copilului.
Stimulentul de inserţie se va majora pentru 39.000 de persoane aflate în plata acestuia, în condiţiile în care perioada de acordare a stimulentului de inserţie se va prelungi pentru aproximativ 2.000 persoane.