Guvernul spaniol - lovit de corupție
Spania este zguduită în aceste zile de un scandal uriaș de corupție, care amenință să arunce țara într-o criză politică majoră.
Cotidianul spaniol El Mundo a publicat documente contabile manuscrise, atribuite fostului trezorier al Partidului Popular (PP), Luis Barcenas, aflat la închisoare pentru o afacere de corupţie, în care apare numele lui Mariano Rajoy, actualul prim-ministru al Spaniei. Publicarea respectivelor documente certifică dezvăluirile unui alt ziar spaniol, El Pais, de la sfârșitul lunii ianuarie, care însă au fost respinse la vremea respectivă pe motiv că documentele fotocopiate pe care se bazau, ar fi fost false.
Manuscrisele publicate de El Mundo dovedesc însă negru pe alb că o serie de lideri ai Partidului Popular de după 1990 ar fi încasat remunerații ilegale. Printrei ei se numără și actualul prim-ministru al Spaniei, Mariano Rajoy, care ar fi primit plăţi la negru în valoare de 42.000 de euro anual în perioada 1997 - 1999, când era ministru în cabinetul Aznar.
Dezvăluirile ziarului El Mundo îl pun într-o situație extrem de delicată pe primul ministru, mai ales că, acum câteva luni, când au apărut primele articole în El Pais, a negat vehement că ar fi primit bani negri. Mai mult, dezvăluirile au produs o reacție vehementă din partea opiniei publice, în contextul în care guvernul pe care îl conduce a impus măsuri de austeritate dureroase pentru spanioli ca reacție la recesiunea economică.
Probele prezentate de El Mundo au fost predate justiției. Organele judiciare care trebuie să facă lumină în acest caz au însă o misiune extrem de dificilă, în contextul în care întreaga Spanie așteaptă cu sufletul la gură rezultatele anchetei pe care o desfășoară.
Aceste rezultate vor fi hotărâtoare pentru soarta cabinetului condus de Mariano Rajoy și cariera politică a actualului prim-ministru. De altfel, opoziția a început deja să îi ceară tot mai vehement demisia și rămâne de văzut în ce măsură Rajoy va reuși să facă față presiunii pentru a se menține în fruntea guvernului până la finalizarea anchetei.
De modul în care va fi soluționată această anchetă depinde desigur și soarta popularilor spanioli, respectiv performanța lor la alegerile pentru Parlamentul European. Dacă ancheta va confirma, fie și parțial, dezvăluirile mass-media, PP riscă să înregistreze un rezultat catastrofal și să fie sancționat cu duritate de către electorat, la fel cum a pățit și PDL – contraponderea sa românească.
Dar poate cea mai importantă miză a anchetei desfășurate de Parchetul anticorupție spaniol este legată de modul în care este percepută Spania pe piețele financiare internaționale. Afectată puternic de recesiune, economia spaniolă are nevoie maximă să își consolideze credibilitatea pe aceste piețe și să atragă investiții. Or, scandalul în care este implicat Mariano Rajoy subminează această credibilitate și ar putea să îi facă pe investitorii străini să privească de o manieră reticentă către o Spanie afectată de corupţie până la cel mai înalt nivel.