Guvernul stă în calea apelor
Coşmarul inundaţiilor revine obsesiv în fiecare an. Apele au lovit mai întâi miercuri seară în judeţul Galaţi, unde în câteva ore a plouat pentru două luni, în medie 110 l/mp. Nu au scăpat de potop nici Brăila, Tulcea şi Vasluiul. Bilanţul este unul sumbru.
Nouă persoane şi-au pierdut viaţa, printre care şi o fetiţă de opt ani, zeci de localităţi afectate, sute de locuinţe distruse. Comunele lovite cel mai crunt sunt Cudalbi, Cuca, Costache Negri şi Măcișeni. Ploile au mai produs pagube şi la Tecuci, Corni, Folteşti, Măstăcani, Rediu, Pechea şi Griviţa. Veştile proaste pentru oamenii de aici continuă, meteorologii au emis cod portocaliu de precipitaţii valabil de vineri până sâmbătă dimineaţă. Pe deasupra, în această dimineaţă un baraj s-a rupt în dreptul localităţii Corni. Comunele Băleni, Rediu, Pechea riscă să fie inundate, autorităţile hotărând evacuarea localnicilor din Pechea.
Jandarmeria şi Poliţia au evacuat astăzi 500 de familii şi din Fârțănești, după ce noaptea trecută 400 de locuitori din Valea Mărului au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, autorităţile au reuşit să scoată din calea apelor câteva mii de persoane. Trebuie subliniat efortul conjugat al instituţiilor statului. Ministerul Apărării Naţionale a acţionat cu 100 de militari în Măstăcani, Costache Negri şi Pechea şi a pregătit alţi 1.000 care pot interveni în cel mai scurt timp. Mircea Dușa a declarat că mai multe autovehicule militare şi două elicoptere rămân în stand-by. De asemenea, şeful MApN a dispus ca patru tone de apă îmbuteliată să fie transportate de la Bucureşti în satele sinistrate. Ministerul Administraţiei şi Internelor a trimis deja în zonă un elicopter, iar peste 500 de pompieri, jandarmi şi poliţişti acţionează pentru limitarea efectelor dezastrului.
Premierul a vizitat astăzi zonele calamitate, după ce cu o zi înainte convocase Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Seful Guvernul i-a îmbărbătat pe cei aflați în suferință: “Vreau să le spun oamenilor că le reparăm casele şi drumurile. În cel mai scurt timp alocăm bani. Acum ne luptăm cu pericolul imediat, dar apoi de luni ne ocupăm de şcoli, case, drumuri.”
Ieri, Victor Ponta a dispus deplasarea la Galaţi a vicepremierului Gabriel Oprea şi a ministrului pentru Societatea Informaţională, Dan Nica. Acesta din urmă a anunţat primele măsuri. Dan Nica a promis că în cel mai scurt timp Compania Naţională de Investiţii va demara refacerea infrastructurii afectate. Pe de altă parte, Gabriel Oprea a dat asigurări că ajutoarele acordate de Guvern au ajuns deja şi s-a început distribuirea lor. Executivul a pregătit apă, alimente, medicamente şi pături. Vicepremierul a precizat că ajutoarele pentru refacerea locuinţelor distruse pot fi în bani sau în materiale de construcţie. Palatul Victoria s-a mobilizat prompt, în solidaritate cu sinistraţii. Oamenii au nevoie de ajutoare, dar mai ales vor să ştie că nu sunt lăsaţi de izbelişte. În plus, atitudinea demnitarilor a fost una normală, profesionistă şi de bun simț. Fără fiţe, fără pantofi cu toc sau ţipete oferite sinistraţilor.
Totodată, nota bene pentru partidele care şi-au arătat compasiunea şi solidaritatea cu gălăţenii afectaţi de dezastru. Conducerea social-democraţilor a hotărât să demareze o campanie de întrajutorare a persoanelor aflate la necaz. La nivelul filialelor PSD vor fi organizate în regim de urgenţă acţiuni de strângere de ajutoare. Acestea vor consta în alimente neperisabile, obiecte de cazarmament, obiecte de uz-casnic, produse de igienă personală, materiale de construcţii şi obiecte de mobilier.
Particularitatea acestei catastrofe o constituie excesul de ape scurs de pe versanţi şi nu acumulari cauzate de revărsarea unor râuri sau pârâuri. O situaţie greu de prevăzut, din nefericire un fenomen prezent tot mai frecvent în România. Ion Iliescu a punctat întocmai cu s-au petrecut lucrurile - a fost vorba de ploaie concentrată pe un teritoriu limitat. Fostul preşedinte a pledat pentru plan naţional de împădurire ca răspuns la capriciile meteorologice din ultimul deceniu.