Haaretz: România pare să fie prima ţară europeană care cumpără sistemul de apărare Iron Dome de la Israel

| 22 sep, 17:01

România vrea să cumpere sistemul de apărare antirachetă Iron Dome (Domul de Fier) al Israelului, potrivit unor surse de la Ministerul român al Apărării, în urma unei vizite, săptămâna trecută, a ministrului Vasile Dîncu în Israel, iar în cazul încheierii unui contract, România, un stat membru NATO, ar putea să fie primul stat membru al Uniunii Europene (UE) care cumpără acest sistem, relatează Haaretz.

 

Iron Dome a intrat în arsenalul defensiv israelian în 2011 şi şi-a dovedit eficienţa împotriva unor atacuri provenind din Fâşia Gaza.
O baterie a domului costă aproximativ 150 de milioane de dolari, iar o rachetă de interceptare aproximativ 50.000 de dolari.
Israelul nu a reuşit să comercializeze acest sistem. El a vândut două sisteme armatei americane (US Army) cu 373 de milioane de dolari, iar Washingtonul nu este interesat de alte achiziţii.
Azerbaidjanul a cumpărat de asemenea sistemul, iar Singapore, Canada, Coreea de Sud, India, Finlanda, Slovacia şi Cehia au cumpărat componente ale părţii radar a sistemului.
Sistemul este conceput de către Ministerul israelian al Apărării şi contractori din industria israeliană a apărării, dar a fost dezvltat împreună cu Statele Unite.
Israelul a investit 800 de milioane de shekeli (232 de milioane de dolari) în dezvoltarea domului, însă Statele Unite au investit de patru ori mai mult, prin alocări aprobate de Congres.
Astfel, orice vânzare a Iron Dome implică aprobarea Statelor Unite.
Israelul a vândut sistemul regimului autoritarist din Azerbaidjan în timpul lui administraţiei Trump, însă Joe Biden nu aprobă contractul.
Rachetele sistemului sunt produse tot printr-un proiect comun americano-israelian, al Rafael Advanced Defense Systems şi grupului american Raytheon.
Dezvoltarea rachetelor a costat aproximativ patru miliarde de dolari.
Haaretz scrie că surse sale afirmă că şansele unui contract cu România sunt ”foarte bune”.
Vasile Dîncu a refuzat, într-un interviu acordat Haaretz, să discute despre Iron Dome, însă a declarat că România abia aşteaptă să-şi actualizeze acordurile de cooperare în domeniul securităţii cu Israelul.”Vrem să ne îmbunătăţim cooperarea militară şi în domeniul securităţii militare, ca opusă celei civile, medicale, pe linia frontului. Din cauza experienţei sale, Israelul cunoaşte cel mai bine subiectul”, a declarat el.
”Vrem să aducem cunoaşterea tehnologică şi inovaţia israeliene în România. Industria noastră militară este depăşită. Iar eu am descoperit că Israelul, spre deosebire de altele, este o ţară care nu vrea doar să vândă echipament militar, ci vrea să obţină o licenţă de manufactură în România, iar asta este foarte important pentru noi. Asta ne va permite să exportăm sisteme de armament în NATO”, a declarat el.
Israelul a vândut României, în ultimii 25 de ani, armament în valoare de peste un miliard de dolari, estimează Haaretz.
Vasile Dîncu, în vârstă de 60 de ani, care este ministrul PSD al Apărării României de aproape un an, a vizitat Israelul în două rânduri, iar săptămâna trecută pentru prima oară de când se află în post.
România a avut relaţii speciale în domeniul securităţii şi spionajului cu Israelul încă dinaintea prăbuşirii comunismului şi execuţiei dictatorului Nicolae Ceauşescu, în 1989, iar aceste relaţii s-au consolidat în ultimele decenii/
”Avem, în prezent, opt acorduri de vânzare-cumpărare cu companii israeliene, inclusiv cu Elbit and Rafael”, a declarat Dîncu.
Aceste acorduri au condus la construirea a patru fabrici în România, care au 800 de angajaţi, care produc piese de schimb pentru drone, turele şi echipament electronic.
În baza acestor relaţii, România a încheiat un acord cu Israelul prin care Forţele aeriene israeliene se antrenează în spaţiul aerian românesc în simularea unui atac în Iran, exerciţii care au avut loc înainte în Turcia, înainte să fie anulate de către preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
România intenţionează să semneze acorduri de cooperare în domeniul securităţii prin care militarii israelieni şi rmâni să efectueze manevre militare comune.
Elbit i-a modernizat avioanele ruse de tip MiG-29, ”însă România este interesată de echipament occidental”, a declarat Dîncu.
MiG-urile româneşti urmează să fie scoase din serviciu în aproximativ un an de zile.
România a cumpărat, cu aprobarea Statelor Unite, 17 avioane de tip F-16 din Portugalia şi 32 de la Norvegia, însă Israelul vrea să-i vândă şi el avioane de acest timp, însă Dîncu respinge acest lucru.
România vrea să cumpere avioane de vânătoare americane de tip F-35.
Însă România consideră Israelul ”un punct de acces” la tehnologia occidentală.
Dîncu a declaart în acest sens că Elbit Systems are o ”şansă bună” să câştige trei licitaţii în curs în proiecte privind războiul electromic, radare şi drone.
Guvernul român vrea să-şi crească nivelul cooperării cu Israelul prin manevre militare comune şi o îmbunătăţire a cooperării între serviciile de informnaţii externe (Mossad) şi interne (Shin Beth) cu spionajul românesc, o cooperare care este deja ”foarte bună”, a declarat Dîncu.
Întrebat de Haaretz cine reprezintă o potenţială ameninţare la adresa României, ministrul român a răspuns fără echivoc că Rusia, ”chiar dacă nu este o ameninţare directă”.
”Noi suntem parte a apărării colective a NATO şi operăm în acest cadru. Trebuie să ne apărăm”, a declarat el.
Aproximativ 5.000 de militari NATO sunt staţionaţi în prezent în România, avioane NATO patrulează spaţiul aerian român, o ţară care are frontiere cu Ucraina şi Rusia.
Un război în partea de nord-est a României este cel mai sensibil subiect în România, scrie Haaretz.
Dîncu a declarat la începutul acestui interviu, scrie Haaretz, că preşedintele român Klaus Iohannis i-a spus să nu vorbească despre Războiul rus din Ucraina.
România, împreună cu Polonia, Slovacia şi ţările baltice, este un ”jucător important în tranzitul armamentului în Ucraina”, scrie ziarul israelian.
Ministrul român al Apărării a discutat despre Războiul rus din Ucraina cu omologul său israelian Benny Gantz.
”Dar impresia este aceeaşi. Politica Israelului este să stea pe gard. Cu alte cuvinte, inclusiv în timpul premierului Yair Lapid, Israelul spune că «noi facem parte din Occident. Cumpăraţi arme de la noi, însă să nu vă aşteptaţi să vă susţinem politica şi strategia”, conchide Haaretz.

 

Tag-uri: Iron Dome
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ