O clădire istorică din Cluj a fost cumpărată de guvernul de la Budapesta
Clădirea care adăpostea Hotelul Melody din Cluj a fost achiziţionată de guvernul de la Budapesta, prin intermediul unei fundaţii de stat. Clădirea este un monument istoric şi urmează să găzduiască Centrul Tradiţiilor Transilvane din cadrul Universității Sapienția, universitate deținută de Fundația maghiară Sapienția.
Statul român avea drept de preemțiune, dat fiind că e vorba despre o clădire – monument istoric, dar Primăria Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj nu ar fi acceptat să plătească prețul cerut de proprietar, adică 5,6 milioane de euro.
În schimb, moștenitorii fostului proprietar Marius Trif au vândut clădirea Fundației Sapienția, care este finanțată de statul maghiar.
Instituții și companii deținute de statul maghiar au mai cumpărat în ultimii ani clădiri istorice din Transilvania. Tot în Cluj, Fundația Sapienția a cumpărat în 2002 cu un milion de dolari fostul sediul al Băncii Bankcoop din Piața Matei Corvin. În Satu Mare, compania maghiară de stat MANEVI Zrt a cumpărat Hotelul Dacia în 2017, iar în Carei aceeași firmă a achiziționat sediul istoric în care a funcționat primăria orașului, notează G4Media.ro.
În luna iunie 2020, Guvernul Ungariei a inițiat un proiect legislativ, trimis deja în Parlament, care i-ar da posibilitatea să cumpere proprietăți imobiliare în toată Europa Centrală și de Est.
Guvernul Viktor Orban, care are un plan economic agresiv în toate statele învecinate, va deveni jucător pe piața imobiliară din regiune prin intermediul unei fundații controlate de guvern.