Hotnews s-a apucat să-i numere lui Ponta… apariţiile la TV
Dacă punem lucrurile în perspectivă, raportul dintre 1.960 de ore lucrate și doar 32 petrecute la TV nu mai pare atât de grav, nu-i aşa?
Publicaţia on-line preferată consumatorilor de Băsescu a postat un articol foarte interesant despre apariţiile la TV ale premierului Ponta. După câte ne dă de înţeles articolul, băsiştii s-au cam săturat să îl vadă pe Ponta la televizor şi blamează frecvenţa cu care premierul apare la talk-show-uri.
Problema care îi macină pe cei de la Hotnews este că Ponta a apărut de, atenţie, 32 de ori la TV, în primele 6 luni de mandat. Noi am făcut un calcul simplu şi ne-am gândit că dacă o emisiune de talk-show durează în medie o oră, atunci 32 de ore din primele 6 luni de mandat ale premierului au fost ocupate cu timpul de emisie. Dacă presupunem că o zi de lucru în funcţia de prim-ministru durează minim 10 ore şi dacă presupunem că săptămâna de lucru are 7 zile, atunci ajungem, în 6 luni la aproximativ 1.960 de ore lucrate.
Dacă punem lucrurile în perspectivă, raportul dintre 1.960 de ore lucrate și doar 32 petrecute la TV nu mai pare atât de grav, nu-i aşa? Putem totuşi să admitem firul discursiv al jurnaliştilor de la Hotnews ca fiind valid şi atunci să spunem că premierul a petrecut mult timp la TV. Acelaşi articol acuză premierul şi guvernul de lipsă de transparenţă din pricina OUG-urilor pe care le emit.
Trebuie totuşi să ne hotărâm. Ori este premierul prea transparent pentru că are o frecvenţă de comunicare publică prea mare, ori nu este transparent în decizii pentru că nu explică actele normative adoptate. Victor Ponta nu vine la emisiuni de tip talk-show să povestească despre preferinţele sale culinare sau să discute despre mondenităţi. Premierul este prezent la emisiuni, la dispoziţia jurnaliştilor care au ocazia să îl întrebe despre politica guvernului, despre programul de guvernare şi despre actele normative adoptate în şedinţele de guvern. Prin urmare devine clar faptul că premierul Victor Ponta vrea să comunice şi o face bine, spre deosebire de guvernul Boc, care a stat sub semnul dispreţului faţă de presă.
Ne aducem aminte înjurăturile printre dinţi ale primului-ministru Emil Boc la adresa lui Victor Ciutacu, dar şi alte incidente de acest gen.
Tema pe care încearcă să o împingă în spaţiul public opoziţia lui Ponta şi a USL-ului este că guvernul stă la TV şi nu în birou. Din păcate, este o temă falsă care va avea tot timpul picioare scurte. Nu cred că poţi să susţii peste 50 de întâlniri externe în doar un an de guvernare şi să stai prea mult la TV.
Transparenţa decizională a guvernului nu este mai puţin dezvoltată decât cea a guvernului Boc. Mai mult decât atât, este suficient să urmăreşti o şedinţă de guvern Ponta pentru a-ţi da seama că presa este prezentă, în medie la cel puţin 30 de minute din aceasta. Dacă ne aducem aminte cum guvernul Boc trimitea presa afară după primele 5 minute de cadre, ajungem la concluzia evidentă că transparenţa nu este problema guvernului USL.
Poate sunt probleme cu guvernarea USL, nimic nu este perfect, dar nu cred că apariţiile premierului, principalul vector de mesaj al guvernului şi, până la urmă principalul responsabil pentru acţiunile guvernului reprezintă o problemă a stilului de guvernare.
Diferenţa fundamentală dintre Ponta şi Boc este că lui Ponta îi place să comunice şi o face foarte bine, în timp Emil Boc a fost veşnic stânjenit, din motive necunoscute nouă, de interacţiunea cu presa şi cu oamenii: fiecare emisiune a fost tratată robotic, mecanic, fără convingere, cu date incomplete, care nu au convins niciodată pe nimeni. Chiar preşedintele Băsescu a condamnat în repetate rânduri deficienţele de comunicare ale guvernelor Boc, dar şi ale PDL per ansamblu.