Și totuși se poate. Cum au gestionat autoritățile situația creată de vreme
În perioada guvernărilor PDL-iste devenise aproape o obișnuință ca orice zăpadă mai puternică să paralizeze România.
Satele care au rămas izolate în iarna 2011-2012, pagubele materiale uriașe și viețile care s-au pierdut stau mărturie pentru ceea ce se poate întâmpla atunci când nu există o mână forte, care să coordoneze eforturile autorităților și care să se asigure că fiecare instituție din teritoriu implicată în deszăpezire își face așa cum trebuie datoria.
Comparând cu ceea ce s-a întâmplat atunci, modul în care s-a acționat începând cu vineri seara reprezintă dovada indubitabilă că românii nu trebuie să se mulțumească efectiv să tragă obloanele și să se aprovizioneze cu conserve când se anunță vreme rea. Se poate și fără ca oamenii să rămână blocați zile în șir în case sau pe drumurile naționale, cu condiția ca ”butoanele” operațiunii de deszăpezire să fie gestionate cu competență.
Desigur, nu putem spune că situația este în vreun fel roză. Autostrăzile și multe dintre drumurile naționale sunt închise, în timp ce pe acelea care sunt deschise se circulă cu dificultate. Dar, spre deosebire de alți ani, nu mai avem situații dramatice, cu comunități izolate complet de lume sub troienele de zăpadă.
Iar aceasta se datorează în mod special organizării exemplare a intervenției. Încă înainte de intrarea în vigoare a codului portocaliu, în ședința desfășurată la Palatul Victoria a comandamentului de iarnă, s-a cerut ca în toate unitățile din teritoriu cu responsabilitate directă în deszăpezire să se asigure permanența. Ca urmare, la primării, în prefecturi, la inspectoratele pentru situații de urgență sau la filialele județene ale CNADNR a existat o mobilizare a factorilor cu putere de decizie, așa încât s-a putut interveni prompt atunci când a fost nevoie.
În plus, această intervenție s-a putut desfășura în parametrii corespunzători, în condițiile în care premierul Victor Ponta si vicepremierul Gabriel Oprea au cerut încă de vineri verificarea stocurilor de materiale necesare deszăpezirii și a stării utilajelor. Iar acolo unde autoritățile nu au mai putut face față din pricina condițiilor meteorologice deosebit de grele, a fost solicitat ajutorul MApN.
De asemenea, merită remarcată și fermitatea cu care s-a intervenit pentru închiderea autostrăzilor sau a drumurilor naționale. Fără aceste decizii, care i-au înfuriat în mod nejustificat pe unii șoferi, am fi putut avea și de această dată cazuri de mașini blocate sub nămeți.
Trăgând linie, concluzia care se desprinde în urma modului în care autoritățile au gestionat aceste zile de ninsoare intensă este că de această dată iarna a reușit să nu mai ia prin surprindere România. La nivel central și local, toată lumea s-a implicat de o manieră activă și eficientă în operațiunile de deszăpezire și, ca urmare, în ciuda prelungirii codului portocaliu, s-a reușit evitarea unor crize majore.
Ştirile orei
Oamenii au fost găsiţi fără viaţă, printre nămeţi. Doi dintre aceştia erau oameni ai străzii.
miercuri urmeaza iarasi viscol...
antena 3