Iar joacă Antonescu la două capete?
Duplicitar joacă PNL și pe un alt subiect sensibil: gazele de șist. Astfel, după ce guvernul Ponta a avizat începerea explorării rezervelor de gaze de șist de care dispune România, doi senatori PNL, Cristian Bodea şi Valeriu Boeriu, au înaintat Camerei Deputaţilor o iniţiativă legislativă care ar modifica Legea Petrolului, prin care solicită interzicerea tehnicii fracturării hidraulice.
Acum câteva săptămâni, întrebat fiind cine crede că este liderul opoziției, Crin Antonescu a scăpat, cum se zice, porumbelul din gură, răspunzând cu nonșalanță: ”Tot eu!”.
Iar Crin Antonescu spunea adevărul. Privind la comportamentul și luările de poziție din ultima perioadă ale partidului pe care îl conduce este evident pentru oricine că PNL mizează pe strategia lui "și-n căruța guvernării și-n teleguța opoziției".
PNL se vrea la guvernare și dă din coate să își înfigă oamenii în poziții cheie din aparatul administrativ central sau din deconcertate. În schimb, când trebuie să pună osul la muncă și să își asume decizii dificile, dau înapoi cu lașitate.
Pe principiul nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase, liberalii au susținut proiectul privind Roșia Montană în cabinet. Apoi, după circul pe care Antonescu l-a făcut pe subiect, au luat ceremonios hotărârea să voteze împotriva proiectului în Parlament, de parcă nici n-ar fi făcut parte din guvern.
La fel de duplicitar joacă PNL și pe un alt subiect sensibil: gazele de șist. Astfel, după ce guvernul Ponta a avizat începerea explorării rezervelor de gaze de șist de care dispune România, doi senatori PNL, Cristian Bodea şi Valeriu Boeriu, au înaintat Camerei Deputaţilor o iniţiativă legislativă care ar modifica Legea Petrolului, prin care solicită interzicerea tehnicii fracturării hidraulice.
În mod evident, adoptarea inițiativei în discuție ar pune cruce nu doar activităților de exploatare a gazelor de șist, dar și a celor de explorare. Nicio companie cât de cât întreagă la cap nu ar mai investi în explorare dacă știe dinainte că nu se pune problema exploatării. Ca urmare, adoptarea inițiativei în discuție ar însemna practic că România spune nu gazelor de șist fără să aibă datele necesare unei decizii informate. Adică exact motivul pentru care Guvernul Ponta, din care face parte și PNL, a permis activitățile de explorare.
Altfel spus, inițiativa celor doi senatori liberali merge împotriva unei decizii a propriului guvern, care de altminteri a și avizat negativ proiectul legislativ în discuție. Lui Crin Antonescu am văzut însă că nu îi pasă nici cât negru sub unghie de asemenea amănunte, fiind mult mai interesat să își asigure spatele pe subiectele sensibile ale guvernării, decât să păstreze coerența de mesaj și de acțiune specifice unei majorități guvernamentale. Inițiativa celor doi este foarte probabil o încercare de a testa apele, rămânând ca ea să fie îmbrățișată sau, dimpotrivă, respinsă, de către președintele PNL, în funcție de evoluția ulterioară a subiectului și de interesul de moment al lui Crin Antonescu.
Problema este însă că aceste mișcări duplicitare ale PNL creează și întrețin o stare de confuzie, care s-ar putea să îi coste scump atât pe liberali, cât și pe Crin Antonescu. Fiindcă, după cum spune o vorbă populară, cine aleargă după doi iepuri, nu prinde niciunul.