Îl foloseşti DES în Bucătărie, dar nu ŞTIAI de proprietăţile sale MIRACULOASE
Cimbrul este planta pe care gospodinele nu uită să o folosească la condimentarea bunătăţilor culinare, însă puţini ştiu şi despre efectele ei vindecătoare.
Cele trei specii de cimbru (de grădină, de cultură şi de câmp) au în aparenţă aceeaşi înfăţişare, micile deosebiri constând în dimensiunea lor, aspectul frunzelor şi coloritul diferit al florilor.
Cimbrul de cultură creşte sub formă de tufă globuloasă, cu tulpină lemnoasă, având talia cea mai mare dintre speciile de cimbru. Are frunze mici, iar florile, tot mărunte, sunt de culoare alb-roz, aşezate la subsuoara frunzelor superioare. Prezintă interes pentru marii procesatori de plante medicinale, care obţin un ulei esenţial (Aetheroleum thymi) care reprezintă materia primă pentru obţinerea de medicamente pentru uz intern sau extern.
Cimbrul de grădină are tulpina dreaptă şi foarte ramificată, iar florile mici, dispuse în vârful ramificaţiilor, sunt de culoare violacee sau alburie. Este nelipsit din grădina cu legume din jurul casei, plantându-se primăvara, odată cu acestea.
Toate cele trei specii au un miros caracteristic, foarte aromat, uşor de identificat, mai pronunţat prin frecarea frunzelor, scrie formula-as.ro.
În scopuri terapeutice se folosesc părţile aeriene ale cimbrului (ramificaţiile tinere, mai puţin lemnoase, împreună cu frunze şi flori).
Preparate din cimbru pentru uz extern
Oţet medicinal
Mod de preparare: 20 de grame cimbru uscat şi mărunţit se ţin la macerat, timp de 10 zile, în 500 ml oţet, de preferat obţinut din vin. Se agită de 2-3 ori, după care urmează filtrarea şi conservarea în flacoane brune.
Ulei terapeutic
Folosind uleiuri vegetale la prepararea remediilor din Cimbru (ca şi în cazul altor plante aromatice), obţinem produse foarte bogate în principii active, prin faptul că uleiul esenţial din părţile aeriene ale Cimbrului este solubil în uleiurile vegetale.
Mod de preparare: 10 grame de cimbru uscat şi mărunţit se fierb câteva minute împreună cu 100 ml ulei de floarea-soarelui pe baie de aburi, în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de două zile, după care se filtrează. Se păstrează la loc răcoros, ferit de lumină.
Tratamente
* Boli hepato-biliare - hepatite, colecistite, litiază biliară, colici biliare
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, după masă, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, după masă, adăugate într-o cană de ceai de păpădie.
Notă: Condimentarea preparatelor gastronomice cu Cimbru, pe lângă efectul gustativ plăcut, ajută şi la accelerarea digestiei, uleiurile volatile din Cimbru contribuind la declanşarea secreţiei biliare din ficat (efect coleretic) şi la drenarea bilei (fierii) în tubul digestiv (efect colagog, adică menţine bila în stare fluidă şi nu îi permite să treacă în starea de gel). "Bila leneşă", destul de frecventă, mai ales la femei, este o cauză a formării de calculi biliari la nivelul vezicii biliare. O secreţie insuficientă de bilă declanşează aşa-numitul disconfort digestiv "mi s-a aplecat", care se manifestă după o masă copioasă, în special cu mâncăruri bogate în proteine şi grăsimi, sub formă de dureri de cap, fotofobie (intoleranţă la lumină), ameţeli sau chiar vomă.
* Boli ale aparatului respirator - traheite, bronşite, astm bronşic, pneumonii
Infuzia: se administrează călduţă, câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după mesele principale.
(Tratamentul intern se completează cu tratamentul extern sub formă de inhalaţii.)
* Boli virale - răceală, gripă, guturai
Infuzia: se administrează călduţă, după masă, câte 3 căni pe zi, îndulcite cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei, după masă.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
Tratamentul intern se completează cu frecţii locale, folosind oţetul sau uleiul medicinal de cimbru.
* Bolile sistemului nervos central - insomnii, anxietate, nervozitate
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.