Importanța Forumului Economic ECE-China
Bucureştiul găzduieşte în această săptămână a treia ediţie a Forumului Economic Europa Centrală şi de Est - China. Evenimentul este organizat de Guvernul României şi se desfăşoară pe durata a patru zile având un pronunţat caracter economic.
Lăsând la o parte temerile nejustificate venite dinspre Palatul Cotroceni, summit-ul găzduit în capitală reprezintă o oportuntate unică pentru România în ceea ce priveşte atragerea infuziilor de capital chinezesc și nu numai.
Forumul se află la a treia ediţie după Budapesta 2011 şi Varşovia 2012, ţări care beneficiază de investiţii chineze şi care au tradus corect rolul major al Beijingului în actualul context global - China este principalul motor al economiei mondiale. În ultimii zece ani politica noastră a rămas uşor defazată la nivelul relaţiei cu China, semnalul schimbării fiind dat de actualul premier după turneul asiatic din vară.
La București, pe lângă întrevederile strict politice - participă şefi de guverne din 16 state central şi est europene, plus şeful cabinetului de la Beijing - Li Keqiang - Forumul propriu-zis va strânge în același loc 1.500 de oameni de afaceri, din care 300 chinezi, 800 români şi aproximativ 400 din celelalte ţări din regiune. Evenimentul va fi structurat într-o sesiune plenară şi cinci ateliere care vizează teme cu greutate precum energia, agricultura, infrastructura, IT&C şi turism. O simplă analiză la prima vedere reliefează interesul ieşit din comun al armatei de afacerişti chinezi prezenţi la Bucureşti, dar şi al antreprenorilor români. De altfel, organizatorii au înţeles perfect miza summit-ului şi au conceput un program care asigură contacte directe între companii şi afaceriștii prezenţi, precum şi între reprezentanţii autorităţilor guvernamentale şi investitori. Obiectivul zero este identificarea unor noi oportunităţi de cooperare şi semnarea unor proiecte concrete.
În preambulul Forumului, România şi China a anunţat încheierea primelor negocieri care vor fi parafate în aceste zile şi care ţintesc intensificarea schimburilor comerciale. Bucureştiul va exporta începând cu ianuarie 2014 peste 500.000 de bovine din rasa Bălţata românescă, devenind al patrulea jucător pe piaţa chinezească după Australia, Nouă Zeelandă şi Uruguay, ţări etalon în creşterea animalelor. De asemenea, vor fi semnate mai multe acorduri care vizează domeniul energetic, România fiind interesată de construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, dar şi a hidrocentralei de la Tarniţa - Lăpuşteşti. Investitorii chinezi sunt angrenaţi deja în ţara noastra în dezvoltarea celui mai mare parc solar, în valoare de 100 de milioane de euro.
Importanța Forumului Economic ECE-China a fost sesizată de adversarul numărul unu al Guvernului, Traian Băsescu, care încearcă să minimalizeze prin toate mijloacele însemnătatea evenimentului. Într-o lume în permanentă mişcare (preşedintele nu a înţeles timp de două mandate interesele şi influenţa marilor puteri), România punctează şi contează în sfârşit în politica externă. De remarcat că întâlnirea de la Bucureşti vine la doar câteva săptămâni după ce Uniunea Europeană a decis lansarea negocierilor cu China în vederea unui acord bilateral de investiţii, un protocol din care, dacă vom şti să ne jucăm cartea, vom avea numai de câştigat.
Ştirile orei
si in loc sa semneze Chivu Stoica,semneaza un nepot de-al lui in ideologie...
Ps-era sa uit,lipseste si chestia aia cu "lupta pentru pace"..