Importurile de panouri solare din China, taxate suplimentar
Comisia Europeană a propus, miercuri, statelor membre să taxeze drastic importurile de panouri solare chinezeşti. Această iniţiativă vine în sprijinul firmelor europene de profil.
Comisia Europeană le-a sugerat astăzi statelor membre să aprobe , înainte de 5 iunie, o taxare provizorie, în medie cu 47%, a importurilor de panouri solare din China, pentru a proteja firmele europene din domeniu ameninţate cu dispariţia, informează Agerpress.
În 2011, China a exportat în Europa panouri solare şi componente în valoare de 21 de miliarde de euro.
Fabricanţii europeni de panouri solare acuză Beijingul de practici comerciale neloiale, iar Comisia Europeană a deschis o anchetă care ar urma să se finalizeze în luna decembrie.
Comisia antidumping va decide dacă se impune aplicarea definitivă de taxe la importurile chinezeşti, iar statele sunt cele care vor avea ultimul cuvânt de spus în această privinţă. Unele ţări membre se tem de posibile represalii comerciale din partea Chinei.
Din punct de vedere legal, decizia finală ar urma să fie luată în 15 luni de la deschiderea anchetei, respectiv înainte de 28 mai 2014.
Dar există realmente riscul ca unele companii europene să dispară înainte de această dată şi, din acest motiv, CE a prezentat o propunere de taxare provizorie, conform Agerpress.
Chestiunea energiei solare este prezentată ca fiind unul dintre pilonii industriei verzi generatoare de noi locuri de muncă în UE.
Comisia Europeană a refuzat, miercuri, să facă orice comentariu. 'Decizia va fi luată cel mai târziu la 5 iunie', s-a limitat să declare John Clancy, purtătorul de cuvânt al comisarului însărcinat cu comerţul exterior Karel De Gucht.
UE şi China au mai multe diferende comerciale care privesc, în special, liberul acces pe piaţa chineză şi apărarea drepturilor de proprietate intelectuală.
China s-a opus ferm şi legislaţiei europene care impune, de la 1 ianuarie, companiilor aeriene să compenseze o parte din poluarea provocată de avioane în cursele din sau spre destinaţii din UE, prin cumpărarea de certificate echivalente cu 15% din emisiile produse. Beijingul a ameninţat că anulează comenzi importante pentru consorţiul european Airbus, care şi-a multiplicat între timp presiunile asupra guvernelor german şi francez pentru a le determina să anuleze această lege menită să contribuie la lupta contra încălzirii climatice.
CE se gândeşte totuşi să obţină sprijinul statelor pentru propunerea de taxare a importurilor de panouri solare chinezeşti cu argumentul că aceasta 'se bazează pe fapte, dovezi şi vizite la uzine. Ea are o bază legală şi în niciun fel politică', a insistat sursa apropiată dosarului.
China ar putea să decidă în plus să-şi joace partea cu prudenţă. Taxele propuse miercuri sunt provizorii şi o reacţie disproporţionată ar putea avea efecte foarte negative.