În capul unora este Africa, dar nu în România
Au apărut în spațiul public tot felul de comparații între proiectul de la Roșia Montană și proiecte miniere de pe continentul african, menite a denigra proiectul românesc, sub aspectul condițiilor de protecție a mediului.
În primul rând aceste comparații denotă o oarecare tentă de rasism, având în vedere că în mintea persoanelor respective tot ceea ce este legat de Africa este neapărat rău. În al doilea rând, comparațiile sunt făcute „după ureche”, deoarece orice cercetare cât de mică le-ar demonstra persoanelor respective că o astfel de comparație nu își are rostul.
Principalele probleme legate de mineritul aurifer de pe continentul african nu sunt legate de condițiile de mediu, ci de corupția guvernelor țărilor în care au loc aceste exploatări și condițiile de muncă. De multe ori pentru a atrage investiții, guvernele unor țări africane dependente de exploatarea resurselor naturale, au făcut mari concesii companiilor interesate de deschiderea unor mine pe teritoriul lor, cele mai multe vizând condițiile economice. De exemplu, redevența medie din țările africane este de 3%, iar participația statului în companiile care exploatează zăcămintele aurifere rareori sare de 15%. Nu are rost să spunem, dar acesta nu este cazul României, unde actualul guvern USL a negociat o redevență de 6%, și o participație de 25%, la care adăugăm și celelalte taxe și impozite pe care Roșia Montană Gold Corporation le va plăti Statului Român, plus salariile muncitorilor și alte servicii plătite unor terți, ceea ce va face ca beneficiile României din acest proiect să ajungă la 75% din valoarea exploatării.
De asemenea, în ceea ce privește garanțiile de mediu, guvernul a negociat mărirea acestei sume de patru ori față de cea prevăzută inițială, iar RMGC se obligă să respecte cele mai înalte standarde de mediu europene. Spre deosebire de Africa, Europa este cunoscută ca fiind continentul cu cele mai drastice standarde de mediu din lume, iar DG Enviroment și-a dat deja acordul asupra proiectului și a confirmat faptul că în forma actuală, RMGC îndeplinește aceste standarde.
Referitor la problema socială, locuitorii Roșiei Montane, dar și a județului Alba în ansamblu, protestează acum pentru locuri de muncă, nu pentru salarii mai mari sau condiții mai bune de muncă, ceea ce înseamnă că și acestea sunt la un nivel acceptabil, spre deosebire de condițiile de muncă din minele africane, deseori criticate. Tot în legătură cu condițiile sociale putem interpreta și protecția muncii și sănătatea muncitorilor, care, de asemenea, nu fac obiectul niciunui protest, de unde putem trage concluzia că nu prezintă niciun fel de problemă.
Nu în ultimul rând, RMGC este semnatară a Codului Internațional de Management al Cianurilor pentru Producerea, Transportul si Folosirea Cianurilor în Exploatarea Aurului, un program voluntar pentru companiile care exploatează minereuri de aur. Acesta se concentrează exclusiv pe siguranța managementului cianurilor și a cianurarării, iar companiile care adoptă Codul trebuie să fie supuse controlului unui auditor independent, care să confirme implementarea sa. Obiectivele Codului sunt îmbunătățirea managementului cianurilor folosite în operațiunile de extragere a aurului, protecția sănătății oamenilor și reducerea impactului asupra mediului.
Ştirile orei
e bine,dati avizul de mediu,votati proiectul,luati avizul de constitutionalitate si la treaba!
Folositi sangele din instalatia aia de 70-80%...
"Folositi "si cei 7,4 milioane...