În ciuda crizelor băsiste, Olanda dă dovadă de principialitate față de România

Că Traian Băsescu și-a pus baioneta electorală la discurs a devenit cât se poate de evident în cazul victimizării procurorului Papici. Obișnuit să schimbe orice reguli după bunul său plac, președintelui i se pare inadmisibil să fie aplicată legea care spune că în acest caz domnul Lucian Papici și-a epuizat numărul maxim de mandate.

Cine a avut curiozitatea și răbdarea să-i urmărească activitatea politică a lui Traian Băsescu, cel puțin în ultimii 8 ani, nu se va mira. Domnia sa vine dintr-o perioadă și o zonă unde comandantul face legea, dreptate are cine țipă mai tare și este permisă timorarea interlocutorului, cu vorba sau cu fapta, după caz și preferințe. În consecință, președintele Băsescu ar considera acceptabilă menținerea în funcție a procurorului Papici, în răspărul evident al unei legi constrângătoare, pentru unicul motiv că domniei sale așa i se pare convenabil. Să reamintim și pentru cei care nu cunosc mecanismul legal al numirilor în această zonă că președintele nu are nicio cădere, dar absolut niciuna pentru a se pronunța în acest caz. Cu atât mai puțin îndreptățit ar fi să pună mâna pe telefon și să-i tragă o muștruluială marinărească procurorului general al României, Tiberiu Niţu. Ca președinte al țării, Traian Băsescu ar trebui să se gândească de două ori înainte să pună mână și să sune pe cineva, în zone în care ar putea fi acuzat de imixtiune și interese neprincipiale, așa cum ar fi putut să realizeze încă de la scandalul interceptărilor telefonice din cazul Sorin Blejnar. E prea târziu și Traian Băsescu nu poate deveni la la final de mandat președintele care n-a fost niciodată... Dar viitorilor președinți ai României ar trebui să li se reamintească încă din primele clipe ale mandatului cel puțin două chestiuni esențiale: că tot ce vor spune și ce vor face din acel moment poate fi folosit împotriva lor și că au datoria minimală să salveze măcar aparențele. Iar când vor mai fi luați la interviuri și întrebări, în campanie, candidații ar face bine să știe a explica pe înțelesul românilor, dar mai ales pe însuși înțelesul lor, semnificația și importanța sintagmei ”politically correct”.

Ca președinte de țară nu te poți împletici în propriul discurs și împiedica în propriile argumente, punându-te dea curmezișul unei legi aflate în vigoare. Unde-i lege, nu-i tocmeală. Nu ești președinte de oengeu, să-ți permiți declamări pline de patos sau rățoieli de șef de autobază care vrea să-i bage mințile-n cap lui Dumitru, șofer pe rata locală. Dacă în România oricărei critici, oricât de bine argumentată, i se pune amortizorul acuzei de partizanat politic, politicienii noștri în frunte cu cel de la Cotroceni ar face bine să aplece o ureche mai atentă la cele din exterior, transmise pe canale diplomatice. După toate criticile și schimbările de atitudine recente din partea Franței și a Germaniei, politicianul Băsescu este atenționat din nou și de către ambasadorul olandez. Ambasadorul Matthijs van Bonzel, a îndemnat la abţinerea de la orice comentarii şi interferenţe "în politicile Procuraturii Generale". Care politici sunt decise și impuse, conform legii, de conducerea Procuraturii și nu de către Traian Băsescu. Ambasadorul olandez a mai menționat în discurs și importanța independenței și a profesionalismului Procuraturii. Însă politicianul Traian Băsescu, cum am văzut, are tendnța constantă să dea acestor concepte interpretări subiectiv-pragmatice.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ