Investiţie de 6 milioane de euro în Harghita pentru o fabrică de bioetanol
O fabrică de bioetanol va fi construită în localitatea harghiteană Remetea, valoarea investiţiei fiind de peste şase milioane de euro, iar o jumătate din sumă fiind asigurată din fonduri europene.
Proiectul a fost depus în anul 2010 la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Harghita, a fost declarat câştigător în 2011 şi prevede construirea unei fabrici în care se vor procesa produsele agricole pentru obţinerea biocombustibilului pentru transport.
Administratorul proiectului, omul de afaceri Andras Csaba, a declarat, miercuri, pentru Agerpres că i-a venit ideea construirii acestei fabrici după ce a văzut că o cantitate mare de produse agricole, cum ar fi porumb sau cartofi, nu pot fi vândute de fermieri, din cauză că nu sunt de foarte bună calitate, motiv pentru care s-a ajuns la situaţia în care sute de hectare de teren rămân necultivate.
''Am observat că după închiderea Fabricii de Spirt şi Amidon din Sânsimion a rămas o cantitate mare de materie primă care nu are piaţă şi nu poate fi vândută şi m-am gândit cum pot schimba asta. Aşa mi-a venit ideea construirii fabricii de bioetanol, care poate fi folosit ca şi combustibil pentru maşini'', a declarat Andras Csaba.
Acesta a spus că în România, potrivit normelor Uniunii Europene, benzina trebuie să conţină etanol în proporţie de 5%, urmând ca procentul să crească semnificativ până în anul 2030 şi crede că din acest motiv va exista o cerere pe piaţa românească.
Omul de afaceri harghitean a explicat că se află în punctul de pornire a proiectului şi doreşte ca până în septembrie 2014 acesta să fie finalizat.
''Finanţarea este obţinută, am îndeplinit condiţiile, suntem la sfârşitul încheierii creditului de la bancă şi ne vom apuca de lucru cât mai repede'', a spus Andras Csaba.
El a explicat că, pe lângă finanţarea de 3 milioane de euro, obţinută de la Uniunea Europeană, prin Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală, alte trei milioane de euro sunt asigurate din contribuţia unui grup de oameni de afaceri din România şi Ungaria şi din credite bancare.
Potrivit proiectului, fabrica va produce 10.000 de tone de bioetanol pe an şi şase milioane de metri cubi de biogaz pe an, iar numărul angajaţilor va fi de 20-25 de persoane.