În final, președintele a respins legea privind certificatele verzi cu o minciună
Președintele Traian Băsescu a trimis Parlamentului spre reexaminare documentul pe considerentul că Ordonanța de Urgența a Guvernului încalcă Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, ceea ce nu este adevărat deoarece Comisia Europeană a trimis deja un prim răspuns pozitiv pe această modificare.
Cererea de reexaminare a Legii pentru aprobarea OUG ce vizează stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din resurse regenerabile de energie, transmisă de președintele Traian Băsescu Parlamentului, se bazează pe informații eronate, ce vor avea ca efect blocarea procesului de scădere a prețurilor la energie.
Președintele Traian Băsescu a trimis Parlamentului spre reexaminare documentul pe considerentul că Ordonanța de Urgența a Guvernului încalcă Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, ceea ce nu este adevărat deoarece Comisia Europeană a trimis deja un prim răspuns pozitiv pe această modificare.
Guvernul condus de Victor Ponta a prenotificat Comisia Europeană cu privire la intenția sa de a modifica schema de sprijin a producătorilor de energie regenerabilă prin reeșalonarea acordării de certificate verzi, prin care se urmărește reducere importurilor de resurse primare de energie, stimularea dezvoltării durabile regionale și locale, respectiv crearea de noi locuri de muncă.
Actul normativ susținut de Guvernul Ponta este unul extrem de important pentru că atunci când proiectului a fost conceput, s-a bazat pe mărirea necontrolată a prețurilor la clienții finali de energie electrică, ce avea în vedere contribuția pentru energia regenerabilă, de la 8 lei în 2011 la 53 de lei per MWh în prima parte din 2013.
România are astfel șansa de a își putea regândi strategia de dezvoltare energetică, plecând de la premisa necesității de schimbare a paradigmei la nivel global, pe seama Raportului prezentat recent la Congresul Mondial al Energiei. Acest raport a fost întocmit pe baza potențialului de exploatare al noilor surse neconvenționale de energie, precum gazele și petrolul de șist.
De asemenea, prin aderarea României la Uniunea Europeană, țara noastră s-a obligat să se alinieze eforturilor derulate de Strategia Europa 2020. Mai exact, România trebuie să realizeze 24% din producția de energie din resurse regenerabile, iar prin măsura impementată de Guvenul de la București se crează șansa ca România să reușească încă din 2014 obiectivul național privind ponderea energiei din resurse regenerabile.
Schemele de sprijin oferite prin implementatea certificatelor verzi în România, imediat după ce țara nostră a devenit stat membru UE, a prezentat și unele dezavantaje ce sunt reflectate în factura de energie plătită atât la nivel casnic, cât și la nivel industrial, ceea ce duce la diminuarea competivității.
Iar acestă corecție realizată de Executiv pentru stoparea supracompensării și eliberării consumului final de această povară a implicării în plata certificatelor verzi era foarte necesară țării noastre.
Prin urmare, toate aceste reglementări aduse prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2013, stau la baza îndeplinirii obiectivului asumat pentru 2020 din Tratatul de aderare a României la UE, cu privire la obținerea energiei din surse regenerabile, de 24% în consumul final brut de energie.
Totodată, cererea de reexaminare a legii din partea lui Traian Băsescu nu ține cont de acordul dat de Comisia Europeană în contextul prenotificării trimise de Guvern.