În sfârșit vom afla nivelul de pregătire real al elevilor din școala românească!
Ministrul Educației a susținut astăzi o conferință de presă, în care a vorbit despre scopul Evaluărilor Naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, care vor fi organizate la finalul lunii mai. Obiectivul ministerului este de a permite o radiografie a sistemului de învățământ, menită să genereze soluții pe termen lung.
Elevii nu trebuie să se teamă! Rezultatele nu vor fi trecute în catalog, testele fiind accesibile și de scurtă durată. Punctajele obținute de fiecare elev în parte vor fi valorificate la nivelul unităţilor de învăţământ, prin elaborarea planurilor individualizate de învăţare, precum şi pentru informarea părinţilor asupra nivelului de pregătire a copiilor.
Testele se vor da în sălile de clasă în care învaţă elevii, în timpul orelor de curs. Nu vor fi camere video, aceștia fiind supravegheaţi la clasa a II-a şi la a IV-a de învăţătoare şi un cadru didactic din unitatea de învăţământ, iar la a VI-a de două cadre didactice din unitatea de învăţământ.
Evaluările, aplicate în premieră, sunt necesare deoarece urmăresc să afle în ce măsură elevii pot să citească un text şi să utilizeze informaţiile desprinse într-o manieră care ține de logică, nu de memorare. Testele au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaţionale (tip IEA - PIRLS, pentru clasa a II-a, tip IEA - TIMSS, pentru clasa a IV-a, tip PISA, pentru clasa a VI-a).
În caz că poate este util pentru unii părinți care au lecturat articolul, iată calendarul de administrare a Evaluărilor Naţionale, pe clase. După cum se vede, primii evaluați vor fi elevii de clasa a IV-a, urmaţi de cei de a II-a şi apoi de cei din clasa a VI-a.
- clasa a II-a: 2 iunie - Limba română (scris/citit); 3 iunie - Limba maternă (scris/citit); 4 iunie – Matematică;
- clasa a IV-a: 28 mai - Limba română; 29 mai - Matematică; 30 mai - Limba maternă;
- clasa a VI-a: 5 iunie - Limbă şi comunicare; 6 iunie - Matematică şi Ştiinţe ale naturii.
Astăzi a venit și o veste bună pentru profesori. Începând cu anul școlar 2014-2015 vor fi alocate fonduri europene pentru a acoperit financiar efortul cadrelor didactice pentru organizarea simulărilor de Bacalaureat și a Evaluărilor Naționale la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Un sprijin care era necesar!
P.S: Remus Pricopie a făcut astăzi, pe pagina sa de Facebook, o declarație extrem de interesantă, pe tema noilor manuale:
“Este esenţial ca elevii să aibă manuale noi, adaptate nevoilor şi realităţilor societăţii contemporane. Nu mai putem sta cu manuale din anii '90. Cine se opune noilor manuale, se opune ideii de a asigura un viitor mai bun elevilor! Unele societăţi comerciale se opun modernizării manualelor şi găsesc tot felul de scuze pentru a-şi proteja interesele proprii. În calitate de ministru al Educaţiei, mă interesează binele elevilor, nu cifra de afaceri a unor agenţi comerciali.” Frumos spus, să vedem rezultatele!
Ştirile orei
cele de la UDMR,nici ele nu sunt rele
are dreptate Dl.Sinistru Andronescu
copiii vin de drag la scoala,scolile au reparatiile curente si capitale la zi,datorita banilor bagati de guvernul Ponta..
se "baga" manualele digitale si se invata de la Daciana cum se mananca si se bea bio..
e loc si de mai bine..