În sfârşit, a venit decizia înţeleaptă în cazul Roșia Montana

| 29 aug, 2013

Faptul că guvernul USL şi-a asumat responsabilitatea de a nu tergiversa acest dosar, care de 13 ani este plimbat prin ministere şi diverse instituţii publice, şi de a-l pune la dispoziţia Parlamentului transmite o serie de mesaje extrem de interesante:cel mai important lucru este credibilitatea pe care România o câştigă şi o consolidează în faţa investitorilor străini (statul român poate fi văzut ca unul credibil, care repectă investitorii.

27 august 2013 a devenit o zi istorică pentru România şi nu pentru că a fost investită în funcţia de ministru al Transporturilor Ramona Mănescu, ci pentru că s-a inaugurat lucrările la gazoductul Iaşi-Ungheni şi s-a aprobat în şedinţa de guvern proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană.

Demararea lucrărilor la gazoductul Iaşi-Ungheni reprezintă poate cel mai concret lucru făcut de România pentru a sprijini Republica Moldova. Vestea a fost primită cu foarte mare bucurie de către fraţii noştri de peste Prut, iar unii lideri de la Chişinău au numit-o ziua independenţei energetice faţă de Rusia. Deci, în memoria colectivă, ziua de 27 august va rămâne ziua în care Republica Moldova a devenit independentă nu numai teritorial (pe 27 august 1991 Republica Moldova şi-a declarat independenţa în faţa Rusie), dar şi energetic, adică o independenţă deplină, care aproprie şi mai mult Republica Moldova de Uniunea Europeană şi de ce nu de România.

Un alt lucru care probabil va rămâne in istorie este aprobarea de către guvern a controversatului proiect minier de la Roşia Montană. Această veste nu a mai fost primită unanim cu bucurie. Organizaţiile care s-au evidenţiat de 13 ani prin lupta anti RMGC (Roşia Montană Gold Corporation, compania care ar putea exploata zăcămintele de la Roşia Montană), au demarat, cum era de aşteptat, jihadul împotriva autorităţilor române. Mesajul lor este unul foarte simplu şi anume că prin legea propusă spre vot Parlamentului, proiectul celor de la RMGC va obţine toate aprobările necesare demarării, adică va fi mai presus de lege. Pe de altă parte, guvernanţii susţin că au respectat în totalitate procedurile legale şi că în Parlament se va decide
soarta proiectului.

Premierul Ponta declara, nu demult, că nu va vota în Parlament proiectul minier şi nici nu va cere parlamentarilor PSD să facă
acest lucru. Mai mult, ministrul Mediului Rovana Plumb a subliniat că proiectul va trebui să respecte cele mai stricte standarde de mediu pentru a fi luat în considerare.

În acest context, ONG-urile anti proiectului minier pot fi acuzate de manipulare, la fel cum poate fi acuzată şi compania RMGC, care a promis, prin numeroasele campanii media, numai lapte şi miere.  Dacă gândim cât de cât „outside the box” şi mai suntem cât de cât informaţi, ne dăm seama că niciun proiect de acest tip nu este sută la sută sigur şi nici nu va aduce raiul pe pămât. Important în tot acest proces este ca autorităţile să fie decise în a impune companiei canadiene să respecte obligaţiile asumate în contract, iar contractul să fie unul foarte sigur pentru partea română (să nu ne trezim cu un nou exemplu de tip Bechtel).

Faptul că guvernul USL şi-a asumat responsabilitatea de a nu tergiversa acest dosar, care de 13 ani este plimbat prin ministere şi diverse instituţii publice, şi de a-l pune la dispoziţia Parlamentului transmite o serie de mesaje extrem de interesante: cel mai important lucru este credibilitatea pe care România o câştigă şi o consolidează în faţa investitorilor străini (statul român poate fi văzut ca unul credibil, care-şi repectă investitorii).

Transparenţa, prin faptul că proiectul minier va fi dezbătut în forul legislativ suprem, Parlamentul. Responsabilitate, prin faptul că este capabil să-şi asume decizii dificile (avem nevoie de un guvern responsabil având în vedere că se dezbat cele mai
importante proiecte ale ţării: regionalizarea şi modificarea Constituţiei). Dacă ne amintim de perioada guvernării PDL, observăm că aceste atribute lipseau cu desăvârşire. Dacă era după guvernul Boc sau Ungureanu, proiectul minier ar fi început deja, fără să fie dezbătut în Parlament şi cu un contract extrem de păgubos pentru România.

Conform documentelor oficiale, noul posibil contract între România şi compania canadiană este mult mai bun. Pe lângă garanţiile de mediu şi obligaţiile de a revitaliza patrimoniului cultural, statul român va primi, cu titlu gratuit, o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC, iar participaţia indirectă a statului urmează să ajungă astfel la 25%. Indiferent de cât de bune vor fi condiţiile din contract vor exista mereu voci nemulţumite. Acest lucru este normal şi trebuie încurajat pentru că tot timpul este indicat să existe o opoziţie pentru ca lucrurile să se desfăşoare normal şi fără abuzuri. Să sperăm că vom avea parte de o reală dezbatere în Parlament, iar contractul va fi unul fără cusur. În caz contrar, sper ca acest proiect minier să fie respins de Parlament, iar societatea civilă să măture pe jos cu cei care vor face lobby pentru RMGC.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

19 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
01 sep, 2013
Daniel
O afacere dar nu pt Romania
Statul roman ia vreo 5 miliarde (probabil) RMGC ia peste 50 de miliarde si ne lasa bonus cianura pentru cateva milioane de romani.
Nu era mai bine sa ne folosim de fondurile astea europene si de la FMI ca sa il exploatam noi pe tot?
31 aug, 2013
irinapop
Mai fatuca, mai draga, toti ati fost insarcinati sa scrieti articole omagiatoare la adresa lui Ponta si a "maretului" proiect cu cianuri de la Rosia Montana? Toti ati fost pusi sa lingeti curu' lui Ponta? Si ce exprimari pline de adanc elan revolutionar aveti! Cat avant patriotard!!! Ce mai limbi aveti, voi jurnalistii lui Ponta!!!! Sincer, mai draga, de pe timpul lui Ceasca n-am mai citit astfel de articole. Fiti mandri, voi sunteti vrednici urmasi ai limbistilor maretului ex-conducator.
P.S. Am facut un ultim efort ca sa-mi exprim dispretul si greata pe care mi-o provoaca articolele voastre. Ca sa nu mai pomenesc de greselile de redactare (ex. "aproprie" in loc de apropie). Nu o sa va mai citesc in viata mea. Promit solemn, limbistilor. Mi-e rusine cu voi.
30 aug, 2013
calin iaru
"statul român poate fi văzut ca unul credibil, care repectă investitorii " Chiar saptamana asta, ministrul proiectelor grandilocvente a iesit pe sticla spunand ca nu gaseste specificatiile originale ale autostrazii Transilvania.
30 aug, 2013
Silvia
Coruptia asta- o numesti credibilitate
un alt exemplu de jurnalism de carton, evident nu aflam nimic despre experienta sau afilierea domnisoarei - halal "obiectivitate"

cum sa creasca credibilitatea Romaniei cand statul da legi care contravin normelor U.E. si drepturilor constitutionale la sanatate, siguranta si proprietate, ridicand astfel la rang de lege interesele unei companii private ...

cat despre beneficiul proiectului , un calcul ne va lamuri: Un mic calcul pe care il poate urmari , sper si dra "analist" este suficient pentru a vedea ca este vorba de o mare manipulare:

Gabriel Resources ne promite o contributie de" 2,3 miliarde dolari şi un efect direct în economia României de aproximativ 2,9 miliarde dolari" ca urmare a exploatarii de la Rosia Montana.

5 miliarde USD , inseamna practic SUB 3% din PIB -ul anual al Romaniei (169 miliarde US)!! si approximativ 7 % din datoria externa a Romaniei (care se ridica la 49,99 miliarde EUR) - NICI MACAR SUFICIENT pentru plata datoriei externe,
si pentru atat distrugem una dintre zonele cu cel mai mare potential turistic, cultural si istoric din tara si ne otravim propria populatie ?!!

Suma alocata in 2012 pentru asistenta sociala este de cca 20,2 miliarde de USD, cele 5 miliarde pe care ni le promit Gabriel Resources si politicienii NU vor ajunge decat pentru un SFERT din cheltuielile sociale ANUALE ale Romaniei!!
30 aug, 2013
AUREL73
rosia montana
dupa inceperea lucrarilor la rosia montana,cu siguranta se va aproba si exploatarea gazelor de sist
trebuiesc bani la buget ..... nu conteaza prin ce metode si ce efecte va avea asupra mediului-"bani sa iasa"
nici 30% din populatie nu au apucat sa vada frumusetile tarii...marea majoritate a noilor familii instarite petrec concedile in afara tarii
Daca ii intrebi unde se afla Lacul Iezer(ighiel) ,Cheile Nerei sau Ghetarul de la Scarisoara habar nu au.....dar au fost in antalia sau tenerife......mare pacat
avem o tara frumoasa...daca am face cate ceva la infrasructura am castiga mult mai mult din turism .numai ca.......sa construiesti ceva autostrazi trebuiesc bani,ori noi nu vrem sa cheltuim ca sa castigam mai tarziu...vrem doar bani la buget si nu conteaza cum
daca am gresit ortografic..cer scuze dar sant nervos

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ