Comisia privind arhia SIPA este alcatuita din senatorii Serban Nicolae, Marian Pavel, Adrian Diaconu si deputatii Alexandru Balanescu, Costel Dunava, Liviu Plesoianu, Mihai Popa.
Printre obiectivele comisiei se numara stabilirea rolului activ al ministrului de resort la adoptarea HG 127/2006, precum si ce acte au fost intocmite in intervalul celor 3 luni prevazut de aceasta hotarare, de ce nu s-au finalizat procedurile de desfiintare si de ce nu s-a emis o noua hotarare privind prelungirea termenului, identificarea procedurilor stabilite pentru inventariere, preluare de catre comisia numita prin ordin, predare, depozitare si pastrare a arhivei, precum si procedura stabilita pentru accesul la documentele din arhiva SIPA.
Un alt obiectiv al comisiei este audierea persoanelor care au numit comisiile de inventariere, care au avut acces in arhiva in mod legal cu privire la informatiile sau documentele pe care le-au accesat, in ce scop au fost folosit si care este actul constatator al acestor verificari, precum si a persoanelor din cadrul ANP care au avut in custodie arhiva, identificarea si audierea persoanelor care au avut acces in arhiva fara respectarea conditiilor legale, precum si la solicitarea cui au accesat arhiva si cu acceptul cui.
Comisia vrea sa mai afle daca documentele aflate in arhiva, hard-urile si alte acte in format electronic au fost fotocopiate, sustrase, distruse, de catre cine si in ce scop.
PNL nu sustine infiintarea acestei comisii, dar va participa cu membri, a anuntat senatorul liberal Daniel Fenechiu. Reprezentantii USR au votat impotriva.
Propusa de parlamentarii PSD, urmeaza sa verifice cum au fost transpuse in legislatia secundara obligatiile ce decurg din legea energiei electrice si a gazelor naturale, dar si modul in care aceasta a influentat modificarea pretului energiei la consumatorul final.
Comisia va verifica si modul in care au fost respectate atributiile si obligatiile ce decurg din OUG 33/2004 privind organizarea si functionarea ANRE din punct de vedere al structurii organizatorice, al promovarii personalului, al desfasurarii activitatii de control privind modul in care si-au indeplinit operatorii atributiile legale. De asemenea, Comisia de ancheta va verifica si modul in care a fost asigurat un mediu concurential eficient, transparent si nediscriminatoriu in functionarea pietelor de energie electrica, gaze naturale, energie regenerabila si certificate verzi, precum si modul in care a fost asigurata protectia consumatorului final si sprijinirea clientilor vulnerabili.
Comisia va fi compusa din parlamentarii: Gheorghe Marin, Radu Stefan Oprea, Miron Alexandru Smarandache, Marius Bota, Dumitru Chirita, Iulian Iancu si Laurentiu Nistor.
Pe 12 septembrie, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca este nevoie de infiintarea unei comisii de ancheta in legatura cu pretul de la energie din ultima perioada. "E bine sa aflam si noi si populatia ce s-a intamplat acolo si care a fost jocul pretului la energie in ultima perioada", a spus liderul PSD.
Încă două comisii de anchetă la Parlament: sunt vizate arhiva SIPA și activitatea ANRE
Parlamentul a aprobat in plenul reunit, miercuri, infiintarea Comisiei de ancheta pentru a clarifica aspecte ce tin de desfiintarea Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie, precum si o comisie de ancheta privind activitatea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), relateaza Agerpres.
Tag-uri:
loading...
Ştirile orei
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
x