Începe curăţenia în învăţământul universitar
Într-o societate bântuită de spectrul crizei mondiale, amenințată de restructurări și concedieri, în România urmează să se închidă în curând o fabrică pentru care nimeni nu va protesta, nu va solicita salarii compensatorii și pentru care populația nu va înjura guvernul. Se închide fabrica de diplome, cea mai rușinoasă pată și totodată cea mai odioasă ofensă adusă în ultimele două decenii învățământului din țara noastră.
Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, demarează pe baza rapoartelor evaluare avansate de de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) un proces de asanare în urma căruia 183 de specializări din 37 de instituţii de învăţământ superior din ţară vor intra în lichidare. Acest proces se va repeta în fiecare an și își propune să asigure studenților cea mai bună instruire posibilă prin eliminarea programelor care nu corespund, nu îndeplinesc criteriile de calitate și care, conform legii, nu vor mai avea dreptul să înscrie studenți. Aceste decizii au ca scop declarat creșterea rigorii și calității învățământului superior și vor fi luate de Guvern numai în baza recomandărilor și concluziilor specialiștilor ARACIS. Practic printr-o asemenea strategie nu se va aduce atingere autonomiei universitare ci se va asigura un cadru calitativ superior în care aceasta să se desfășoare. Cel puțin în prima fază acest proces nu va fi unul ușor, impunându-se în primul rând informarea populației mai ales cu privire la efectele sale pe termen scurt.
Astfel, un număr de 6 universități particulare, autorizate provizoriu, vor intra in lichidare pentru nerespectarea standardelor.
Un număr de 4 universități au intrat în monitorizare, pentru depășirea termenului de evaluare și neîndeplinirea standardelor de calitate. La 37 de universități din toată țara vor întra în lichidare un număr de 183 de specializări, chiar la cererea universităților.
Instituțiile de învățământ superior care vor intra în lichidare își pierd dreptul de a organiza admitere în anul universitar 2013-2014.
Pentru înscrierea la facultate, toți candidații pentru acest an universitar sunt chemați să consulte lista cu instituții de învățământ superior aflate in lichidare, disponibilă online pe pagina MEN. Studiile la aceste universități nu sunt recunoscute de MEN.
În cazul universităților intrate în procesul de monitorizare, ARACIS a sesizat mai multe nereguli. Astfel la aceste instituții se desfășoară activități didactice pentru care nu există niciun fel de autorizare, infrastructura academică este necorespunzătoare atât ca bază materială cât și în privința personalului didactic, nu există spații didactice suficiente pentru numărul de studenți înmatriculați. Sesizările ARACIS mai fac trimitere și la bibliotecile care nu asigură abonamente corespunzătoare la nivel național și internațional, la planurile de învățământ ce nu conțin discipline facultative și la programele de studii autorizate ce au depășit termenele de evaluare în vederea acreditării.