ÎNCEPE RĂZBOIUL? Transnistria a dat semnalul campaniei de înrolări: 80.000 de soldați sunt în rezervă
Efectivul așa-numitei armate transnistrene numără de la cinci până la şapte mii de militari, iar aproximativ 80.000 de soldaţi sunt în rezervă. În regiunea transnistreană, serviciul militar durează un an. În regiunea transnistreană a început campania de înrolare a ofițerilor în rezervă. Un decret în acest sens a fost semnat de către liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. Potrivit documentului, încorporarea va avea loc pana la finele anului.
Un alt ordin al liderului din stânga Nistrului prevede recrutarea în forţele armate a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani, care nu şi-au satisfăcut serviciul militar în termen.
Gruparea ultranaţionalistă ucraineană Sectorul Dreptei (Pravîi Sektor) a instalat un punct de control la graniţa cu regiunea separatistă moldoveană Transnistria, pentru a "opri contrabanda", relatează agenţia rusă TASS în pagina electronică.
"Un punct de control a fost organizat în apropierea localităţii Timkovo din regiunea ucraineană Odesa, pentru a controla graniţa cu Transnistria şi a preveni contrabanda", a scris duminică filiala din Odesa a grupării ultranaţionaliste pe pagina sa de Facebook.
Sectorul Dreptei a precizat că vameşii şi poliţiştii de frontieră ucraineni au o atitudine "pozitivă faţă de cooperarea" cu organizaţia ultranaţionalistă. Gruparea a adăugat că nu va opri pentru verificări maşinile, ci va exercita un control public asupra activităţilor ofiţerilor vamali.
Sectorul Dreptei se află în spatele unui scandal legat de contrabandă în regiunea Transcarpatia din vestul Ucrainei, în apropierea frontierelor cu România, Ungaria şi Slovacia.
La 11 iulie, membri înarmaţi ai grupării extremiste, care este interzisă în Rusia, au deschis focul asupra rivalilor lor în timp ce discutau despre "redistribuirea sferelor de influenţă" în Mukaceve. Extremiştii au tras apoi cu arme automate şi lansatoare de grenade asupra poliţiştilor sosiţi la locul incidentului.
Pe de altă parte, criza economică se aprofundează în regiunea transnistreană.Administraţia de la Tiraspol a hotărât să rețină în continuare 30 la sută din salariile tuturor bugetarilor și din pensii. Anunțul a fost făcut de şefa Executivului local, Tatiana Turanskaia, la o întrevedere cu liderul separatist, Evgheni Şevciuk.
"Din păcate, situația nu este promițătoare şi nu ne permite să schimbăm mecanismul de achitare a salariilor și pensiilor. Astăzi, l-am informat pe Evgheni Şevciuk despre păstrarea mecanismului de achitare a pensiilor şi salariilor în volum de 70%, în funcţie de veniturile bugetare", a explicat şefa Executivului de la Tiraspol.
Turanskaia a mai spus că pensiile şi salariile austere sunt dictate de reducerea veniturilor bugetare, care sunt cu 30 la sută mai mici decât în perioada similară a anului trecut.
Potrivit şefei Executivului de la Tiraspol, volumul exporturilor a scăzut cu 20 la sută, iar importurile - cu 25 la sută.
Turanskaia a mai declarat că, din cauza situaţiei financiare precare, va fi redusă şifinaţarea evenimentelor organizate cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la autoproclamata independenţă.