Începe treaba la Parlament - ce se așteaptă de la parlamentari în următoarea sesiune
Judecând după proiectele care se află la acest moment pe agenda Legislativului, sesiunea de toamnă a Parlamentului are toate șansele să fie una extrem de animată și de dificilă, parlamentarilor revenindu-le obligația de a se pronunța asupra unor proiecte legislative de o importanță majoră pentru dezvoltarea societății și consolidarea democrației românești.
După cum este și firesc, pornind de la majoritatea pe care o deține la nivelul Parlamentului, agenda acestei sesiuni coincide în bună măsură cu aceea a USL. Uniunea își propune să concretizeze prin votul Parlamentului o mare parte dintre angajamentele prioritare pe care și le-a asumat în fața electoratului în ceea ce privește modernizarea statului român sau a sistemului democratic.
Astfel, într-o declarație făcută cu prilejul BPN al PSD de la sfârșitul săptămânii, premierul a conturat principalele direcții către care parlamentarii USL ar trebui să își îndrepte atenția în această sesiune, afirmând că proiectul cel mai important din această toamnă este declanşarea efectivă a descentralizării.
De asemenea, pe lista de priorități legislative a USL și a Parlamentului se află proiectul de modificare a actualei Constituții. După ce a primit o primă formă în urma dezbaterilor Comisiei de revizuire, acesta a fost supus în perioada vacanței parlamentare analizei experților interni și internaționali. În această sesiune, proiectul de revizuire ar urma să intre în următoarea etapă, aceea a dezbaterii în plenul celor două Camere, prilej cu care parlamentarii vor avea sarcina de a încorpora observațiile formulate în viitorul text constituțional.
Un alt domeniu legislativ prioritar este acela al definitivării unui nou sistem electoral. Noul Cod ar trebui să permită o mai bună reprezentare a cetățenilor și să corecteze anomaliile existente în prezent, cum ar fi Legislativul supradimensionat care s-a format în urma alegerilor din decembrie anul trecut.
Tot în această sesiune, parlamentarilor le va reveni sarcina adoptării bugetului pe 2014, al cărui proiect se află deja într-un stadiu de pregătire avansat la nivelul Guvernului. Conform declarațiilor oficialilor guvernamentali, proiectul se anunță unul ambițios şi ar urma să pună în aplicare un sistem de alocare bugetară a fondurilor destinate investițiilor bazat pe criterii de eficiență. Totodată, date fiind datele economice pozitive, cabinetul va avea față de anul trecut o mai mare libertate în a direcționa fonduri către educație și sănătate sau către politici menite să conducă la creșterea nivelului de trai al populației.
În sfârșit, printre momentele cele mai interesante ale acestei sesiuni se numără prezentarea în Parlament a acordului stand-by convenit de către cabinet cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană, dar și dezbaterile Legislativului asupra proiectului de lege privind exploatarea de la Roșia Montană.