Incompatibilii contraatacă. Asociația comunelor din România apelează la șantaj pentru a scăpa de ANI
Pentru a salva pielea celor 160 de primari aflați în incompatibilitate, ACoR recurge pur și simplu la șantaj, așa cum foarte corect a catalogat demersul lor premierul Victor Ponta. Iar obiectul șantajului îl face modificarea Constituției, un demers fundamental pentru modernizarea statului român și îmbunătățirea vieții fiecărui cetățean.
Într-un document semnat de către reprezentanții Asociaţiei Comunelor din România, membrii acestei organizații solicită printr-o scrisoare adresată premierului Victor Ponta și ministrului de Justiție “eliminarea din legislaţie ale unor situaţii de incompatibilitate pentru aleşii locali, cu precădere pentru primari”.
În acest sens, reprezentanții ACoR argumentează faptul că aleșii locali s-ar găsi ”în imposibilitatea de a-şi exercita prerogativele de reprezentaţi legali ai unităţilor administrativ-teritoriale în cadrul unor entităţi care deservesc efectiv interesele persoanelor fizice şi a celor juridice din colectivităţile locale respective, actualele reglementări, depăşite din punctul de vedere al evoluţiei societăţii, determinând o situaţie fără precedent în România şi chiar în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul primarilor constataţi a fi în stare de incompatibilitate”.
Lăsând la o parte discuția despre cât de întemeiat este sau nu un asemenea argument, trebuie să observăm că solicitarea în discuție lasă să se înțeleagă că ar fi vorba despre mii de primari aflați în incompatibilitate.
Cu toate acestea, în realitate, este vorba doar despre 160, așa cum a precizat chiar Horia Goergescu, președintele ANI.
Mai mult, scrisoarea respectivă este direcționată greșit. Aleșii locali reuniți în ACoR doresc implementarea unei modificări legislative. Or, Constituția României prevede clar faptul că nu Guvernul, ci Parlamentul este instituția care deține puterea legislativă.
Eroarea ar fi chiar hilară dacă nu ar fi vorba despre o asociație a aleșilor locali. Or aceștia, prin natura funcției pe care o dețin, ar trebui să cunoască principiul separației puterilor și să își direcționeze cererile în consecință.
Și mai grav este faptul că, pentru a da greutate solicitării lor, ACoR își permite să formuleze amenințări fățișe. Printre acestea, “neimplicarea pentru mobilizarea cetăţenilor cu drept de vot la referendumul naţional pentru revizuirea Constituţie”.
Altfel spus, pentru a salva pielea celor 160 de primari aflați în incompatibilitate, ACoR recurge pur și simplu la șantaj, așa cum foarte corect a catalogat demersul lor premierul Victor Ponta. Iar obiectul șantajului îl face modificarea Constituției, un demers fundamental pentru modernizarea statului român și îmbunătățirea vieții fiecărui cetățean.
Respectivii primari trădează astfel interesele comunităților locale pe care pretind că sunt împiedicați să le servească, dovedind că sunt nedemni de funcțiile pe care le dețin.
În sfârșit, trebuie observat că și dacă modificarea solicitată de ACoR va fi pusă în practică, situația primarilor declarați în mod definitiv de justiție incompatibili nu se va schimba cu nimic. În contextul în care un principiu din drept spune că ”este retroactivă doar legea penală mai favorabilă”, modificarea legii va avea efect doar asupra cazurilor viitoare.
De unde se vede că demersul ACoR este lipsit de fundament atât în forma sa cât și în conținut.