Încrederea investitorilor, testată din nou cu succes la Nuclearelectrica
30% dintre noii investitori de la Nuclearelectrica sunt americani, lucru ce demonstrează că piaţa bursieră din România devine din ce în ce mai atractivă pentru capitalul străin.
Oferta publică iniţială a unei părţi din Nuclearelectrica, companie ce operează centrala atomo-electrică de la Cernavodă şi care produce 20% din energia electrică din România, s-a încheiat vineri la Bursa de Valori Bucureşti, toate tranşele oferite public fiind suprasubscrise. Oferta publică a Nuclearelectrica a reprezentat prima operaţiune bursieră desfăşurată la BVB în ultimii şase ani în care un pachet minoritar de acţiuni a fost pus direct în tranzacţionare.
În timpul procesului de subscriere a titlurilor de valoare ce vor fi listate, s-au strâns 312 milioane de RON. Această sumă reprezintă 11,077% din participaţiunile companiei, 10% urmând să fie plasaţi pe bursă şi restul de 1,077% fiind deja transferaţi Fondului Proprietatea. Banii strânşi din oferta publică iniţială vor fi utilizaţi pentru lucrări de modernizare a reactoarelor deja existente, dar ar putea ajunge şi în construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Noile titlurile de valoare vor fi transferate cumpărătorilor, 85% din ele fiind achiziţionate de investitori instituţionali, 5% de investitori din zona de retail şi 10% de investitori mici.
Dincolo de toate aceste date tehnice, mai trebuie precizat încă un fapt, acela că 30% dintre noii investitori de la Nuclearelectrica sunt americani, lucru ce demonstrează că piaţa bursieră din România devine din ce în ce mai atractivă pentru capitalul străin. Într-un interviu acordat marţea trecută, Ludwik Sobolewski afirma că aducerea de noi investitori pe piaţă este principala sa ţintă în calitate de director al BVB. Încheierea cu succes a unei oferte publice iniţiale de magnitudinea Nuclearelectrica reprezintă o invitaţie pentru noi investitori.
Când discutăm despre tranzacţionarea Nuclearelectrica mai trebuie avut în vedere și că listarea la bursă era parte din înţelegerea României cu FMI. Or, faptul că operațiunea s-a realizat fără probleme reprezintă o dovadă în plus că România îşi respectă angajamentele. În prezent, ţara noastră a redactat o scrisoare de intenţie, iar faptul că ne-am respectat la timp şi aceste obligaţii va aduce un plus de credibilitate pentru România pe piețele financiare internaționale. Iar semnalul este cu atât mai important cu cât această listare la bursă face parte dintr-o serie de mai multe asemenea operaţiuni convenite cu FMI, următoarea fiind, până la sfârşitul anului, oferta publică iniţială a unei părţi din Romgaz Mediaş.
De principiu, ne-am fi putut aştepta ca executivul să grăbească listări similare şi pentru alte companii de stat din zona energiei, al căror statut a fost negociat cu FMI. Întrebat dacă are de gând să devanseze calendarul intrării pe bursă a celorlate companii naţionale, ministrul Energiei Constantin Niţă a declarat luni că "Nu mai scoatem acţiuni ale altor companii la bursă, cu excepţia celor programate pentru anul viitor, adică Electrica, Hidroelectrica şi complexele energetice Oltenia şi Hunedoara". Această poziţie moderată este o dovadă de responsabilitate din partea executivului care are o abordare moderată şi responsabilă.
Nuclearelectrica reprezintă una din perlele coroanei sistemului energetic naţional. Succesul acestei listări la bursă reprezintă o dovadă a faptului că economia românească redevine încet, dar sigur, atractivă.
Ştirile orei
În cadrul ofertei, investitorii instituţionali şi investitorii mari de retail au cumpărat acţiunile la preţul de 11,2 lei, preţul minim din ofertă, iar micii investitori de retail la preţuri de 10,304 lei (8% discount acordat pentru subscrierile din primele 3 zile ale ofertei) şi 10,864 lei (3% discount pentru subscrierile din a patra zi a ofertei).
practic, "s-a obtinut pretul minim"...in conditii de suprasubscriere..!!!