INCREDIBIL: Decizie ULUITOARE luată de magistraţi pentru doi cimpanzei

| 22 apr, 16:32

Doi cimpanzei, Hercules şi Leo, au obţinut în mod oficial statutul de "persoane" în urma unei decizii care a fost pronunţată de o instanţă din statul american New York.

Acest fapt reprezintă o mare victorie pentru apărătorii drepturilor animalelor. Hercules şi Leo, doi cimpanzei folosiţi de Universitatea Stony Brook din Long Island într-un studiu despre fiinţele cu mers biped, beneficiază din data de 20 aprilie 2015 de Habeas Corpus.

Habeas corpus stipulează, în legislaţiile anglo-saxone, libertatea fundamentală de a nu fi închis fără a fi judecat.

Din acest motiv, cele două primate nu mai pot fi păstrate de universitatea citată, deoarece o eventuală păstrare a lor ar echivala cu o ţinere în captivitate a unor persoane.

Totul a început în 2013, când organizaţia The Nonhuman Rights Projects (NhRP) a intentat un proces acelei universităţi în numele celor doi cimpanzei şi a cerut ca aceştia să fie transferaţi la Sanctuarul pentru salvarea cimpanzeilor din Fort Pierce, un oraş din statul american Florida.

Respinsă de Curtea de Apel, această acţiune juridică a fost prezentată apoi în faţa Curţii Supreme a statului New York, iar luni, 20 aprilie, judecătoarea Barbara Laffe a stabilit următoarele: deşi sunt consideraţi în continuare ca fiind "non-umani", Hercules şi Leo sunt de acum înainte primele animale care beneficiază de statutul de "persoană".

Acesta este un pas uriaş pentru NhRP, care a anunţat pe site-ul său că principalul obiectiv al organizaţiei constă în "modificarea legii actuale pentru ca statutul anumitor animale să treacă de la «lucru» - statut care le retrage orice drept legal - la cel de «persoane»".

"O persoană nu este sinonim cu «uman», ci desemnează o entitate cu capacităţi intelectuale suficient de mari pentru a beneficia de anumite drepturi", precizează organizaţia, citată de The Independent.

Această victorie va da aripi organizaţiei, care a anunţat deja că se va folosi de verdictul din acest proces pentru a apăra drepturile altor animale "inteligente", precum delfinii, elefanţii şi orcile.

"Este o mare victorie pentru noi, care ne aduce mai aproape de îndeplinirea ţelului nostru: dreptul la libertate corporală pentru cimpanzei şi alte animale ale căror procese cognitive sunt complexe", a adăugat Natalie Prosin, director LhRP, pentru revista Science.

Însă această decizie este departe de a fi apreciată în unanimitate. Anumite persoane au acuzat-o pe judecătoarea americană că nu a studiat suficient chestiunea ce vizează recunoaşterea statutului unei persoane şi că nu a ascultat argumentele opozanţilor asociaţiei LhRP.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ