Femeia in varsta de 30 ani s-a imbolnavit prima data in decembrie 2012, cand s-a confruntat cu o tuse severa cu dureri puternice in piept. Dupa primul ei stop cardiac a fost diagnosticata cu un ritm cardiac anormal, fiindu-i montat un stimulator cardiac. Problemele au persistat insa si, intr-un final, i s-a spus ca are cardiomiopatie dilatativa. Este o afectiune a muschiului cardiac in care acesta se largeste si devine slabit, esuand in pomparea adecvata a sangelui. Anult trecut, inainte de a fi echipata cu dispozitivul cardiac ventricular VAD, Daniela Vargová a fost la un pas de moarte, dupa ce a suferit un grav atac de cord.
"Mi s-a spus ca singura mea sansa este un transplant de inima si am fost transferata la Spitalul Harefield din Londra. Vestea a fost atat de neasteptata si coplesitoare. Nu intalnisem pe nimeni care sa aiba un transplant de inima”, a povestit femeia, conform Daily Mail. Inima pacientei functiona la o capacitate de doar 10% si, dupa tei luni petrecute in spital, ea avut un nou stop cardiac.
Medicii care o tratau i-au spus sotului ca sunt sanse infime ca ea sa supravietuiasca si ca ar trebui sa-i sune familia pentru a o pune la curent. Daniela ajunsese pe masa de operatie cu o inima functionandu-i la o capacitate de sub 1%. Pacemakerul, stimulatorul artificial care-i fusese montat, esuase. Doctorii s-au chinuit timp de 10 ore s-o stabilizeze, reusind in cele din urma sa-i sustina functiile vitale cu ajutorul aparatelor de terapie intensiva. Noua zile mai tarziu, dupa ce si-a revenit din socul avut, cardiologul i-a comunicat ca va primi un VAD.
"Am vazut alti pacienti cu acest dispozitiv si stiam cat de eficient este. Nu-mi venea sa cred ca voi beneficia si eu de unul. A fost fantastic”, a declarat pacienta. Aparatul, spune femeia, i-a dat viata inapoi. Acum ea poate astepta in siguranta aparitia unui donator compatibil pentru a putea face operatia de transplant de inima. Dispozitivul este montat in interior. Nu exista decat un fir care pleaca din aparatul exterior in vintre mea, calatorind pana la pieptul meu. Uneori, mi se pare greu de transportat si e destul de ciudat sa stii ca esti tinut in viata datorita unui aparat din geanta. Stiu insa cat de norocoasa sunt. Mi s-a oferit o mare sansa, cum nu toata lumea are”, a adaugat femeia. Ea a precizat ca dispozitivul cantareste aproximativ doua kilograme si jumatate si ca trebuie sa-i inlocuiasca bateriile la fiecare sase ore, din acest motiv pastrand mereu prin preajma doua seturi de schimb. Cu toate acestea, Daniela e fericita, deoarece aparatul e ascuns in geanta si oamenii nu reusesc sa inteleaga ca are probleme cu inima, iar acest lucru o ajuta sa-si continue viata ca orice alta persoana sanatoasa.
Tag-uri:
atac de cord,
cardiologie,
cardiomiopatie dilatativa,
Daniela Vargová,
dureri piept,
Pacemaker,
ritm cardiac anormal,
stop cardiac,
transplant inimă,
tuse,
tuse gravă,
VAD
loading...