Iniţiatorii moţiunilor de cenzură ar putea fi obligaţi să-şi desemneze un succesor
Iniţiatorii moţiunilor de cenzură ar putea fi obligaţi de Constituţie să-şi desemneze un succesor, dacă modificarea va fi adoptată de Comisia de revizuire a legii fundamentale, după ce conducerea Uniunii Social Liberale a discutat, astăzi, introducerea în proiectul de revizuire a Constituţiei a unor reglementări care întăresc controlul Parlamentului.
Preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, Crin Antonescu, a anunţat că a fost convenită o formulă pentru a contribui la stabilitatea politică şi guvernamentală - introducerea moţiunii de cenzură constructive - respectiv atunci când se iniţiază o moţiune de cenzură, iniţiatorii să propună şi un succesor capabil să formeze o majoritate.
Crin Antonescu a menţionat că astfel de moţiuni vor putea fi iniţiate în aceleaşi condiţii de până acum. "Aceasta este o formulă folosită şi în alte ţări, în Germania de exemplu", a precizat preşedintele Senatului, adăugând că scopul principal al unei astfel de formule este ca aceasta să nu prelungească o criză politică. "Acea majoritate parlamentară trebuie să propună soluţia de succesiune şi în sensul acesta lucrurile vor fi cu atât mai clare" a completat Crin Antonescu.
O schimbare în viitoarea Constituţie va viza şi introducerea moţiunilor simple. Astfel, o moţiune care cere schimbarea unui ministru va fi discutată în Camerele reunite şi, dacă întruneşte majoritatea voturilor, va atrage automat demiterea respectivului ministru.
Crin Antonescu şi-a exprimat speranţa ca activitatea Comisiei de revizuire a Constituţiei să se încheie spre sfârşitul acestei săptămâni. "Sigur, dezbaterile vor continua", a adăugat acesta.