Instanța a anulat decizia ISJ de înființare a Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș

| 15 iun, 09:33

Secția de contencios administrativ a Tribunalului Mureș a anulat, în primă instanță, decizia emisă de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ prin care s-a înființat Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș și prin care s-au transferat clase la această unitate școlară de la alte două instituții de învățământ.

Potrivit portalului instanței, Tribunalul Mureș a admis acțiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul municipiul Târgu Mureș în contradictoriu cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș și cu Liceul Teologic Romano-Catolic și a anulat Decizia nr. 1385/31.08.2015 emisă de ISJ Mureș.

Hotărârea nr. 479/2017 a Tribunalului Mureș poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Decizia nr. 1385/31.08.2015 emisă de ISJ Mureș prevede, la articolul 1 că, începând cu anul școlar 2015-2016, se înființează Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș prin divizarea parțială a Liceului Teoretic Bolyai Frakas și a Colegiului Național Unirea.

La art. 2, acest document prevedea că, începând cu data emiterii documentului, filiera vocațională romano-catolică de la Liceul Bolyai Farkas se transferă la acest liceu nou înființat, precum și clasele I-VIII cu predare în limba maghiară de la Colegiul Național Unirea.

În luna noiembrie 2016, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului șef al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș, Ștefan Someșan, și a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înființată unitatea de învățământ.

Procurorii susțin că, la data de 29 iulie 2014, printr-o Hotărâre a Consiliului Local Târgu Mureș s-a alocat suma de 1.500.000 lei pentru întreținerea și renovarea imobilului în care funcționează Colegiul Național Unirea, cu condiția propunerii de înființare a liceului cu profil teologic romano-catolic. Hotărârea în cauză a fost prezentată ISJ Mureș, iar la acel moment, conform anchetatorilor, Someșan a arătat că Ministrul Educației Naționale a dat aprobare pentru înființarea unei unități de învățământ liceal.

În acest context, susțin procurorii, Consiliul de Administrație al ISJ a votat, în unanimitate, acordarea avizului conform pentru înființarea Liceului Teoretic Romano-Catolic, deși ''în realitate, Ministerul Educației Naționale nu dăduse curs, sub nicio formă, solicitării de înființare a acelei unități de învățământ''.

''Cu toate acestea, la data de 12 septembrie 2014, inculpatul Someșan Ștefan, în calitate de inspector școlar general al Inspectoratul Școlar Județean Mureș, cu încălcarea prevederilor legale, a emis o decizie prin care a dispus ca 'începând cu anul școlar 2014-2015, să se înființeze o nouă unitate de învățământ, cu personalitate juridică, respectiv, Liceul Teologic Romano-Catolic; drepturile și obligațiile privind autorizarea de funcționare provizorie/acreditarea, personalul angajat, respectiv, didactic, didactic auxiliar și nedidactic, se transferă parțial unității de învățământ de stat cu personalitate juridică, respectiv la Liceul Teologic Romano-Catolic'. În aceeași zi, inculpatul Someșan Ștefan a emis o altă decizie prin care, începând cu data de 15 septembrie 2014, l-a numit în funcția de director al Liceului Teoretic Romano-Catolic pe inculpatul Tamasi Zsolt-Jozsef'', arată DNA.

La 16 septembrie 2014, CL Târgu Mureș a emis o hotărâre din care rezulta că înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic va intra în vigoare sub condiția prezentării din partea ISJ Mureș a actului de înființare a acestuia, însă, pentru că prevederile hotărârii nu puteau fi respectate, Ștefan Someșan a revenit asupra celor două decizii și, la data de 27 noiembrie 2014, a emis o alta prin care a amânat termenul prevăzut pentru înființarea Liceului Romano-Catolic, precum și numirea directorului acestui liceu, mai spun anchetatorii.

"Ulterior, la data de 26 ianuarie 2015, ISJ Mureș a transmis Primăriei avizul conform privind rețeaua școlară pentru unitățile de învățământ preuniversitar din Municipiul Târgu Mureș, pentru anul școlar 2015-2016, emis de inculpatul Someșan Ștefan în care, la poziția 3 din tabel, a fost cuprins Liceul Teologic Romano-Catolic. Consiliul de administrație al Inspectoratului Școlar Județean Mureș nu trebuia să acorde avizul conform pentru Liceul Teologic Romano-Catolic, în condițiile în care nu s-au făcut precizări referitoare la modul de înființare a acestuia, la numărul de elevi, la profilul și la structura unității de învățământ nou înființată prin divizare", arată procurorii anticorupție.

Potrivit comunicatului DNA, la sfârșitul lui august 2015, Someșan, deși, potrivit normelor legale, nu deține prerogative care să vizeze înființarea unor unități de învățământ preuniversitar și nici prerogative pe linia autorizării provizorii de funcționare ori acreditării unor astfel de unități de învățământ, a dispus înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic, transferarea unor clase de la Colegiul Național ''Unirea'' la acest nou liceu și transferarea autorizării de funcționare provizorie/acreditarea acordate de MENCS către unitatea școlară nou înființată.

Cazul înființării și funcționării Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș a stârnit controverse majore în spațiul public național și internațional după demersul Direcției Naționale Anticorupție, UDMR acuzând o serie de instituții ale statului român de abuz și de obstrucționarea dreptului la educație a aproximativ 500 de elevi maghiari.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ