Instanţa confiscă 890.000 de lei din averea fostului ministru Dan Ioan Popescu
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv confiscarea sumei de 890.000 de lei de la fostul ministru Dan Ioan Popescu şi soţia acestuia, sumă ce reprezintă cheltuieli nejustificate pentru achiziţionarea unor terenuri şi imobile.
ÎCCJ a respins ca nefondate recursurile declarate de Dan Ioan Popescu şi soţia sa, Elena Popescu, dar şi recursul depus de Parchetul General şi Agenţia Naţională de Integritate, fiind menţinută decizia dată în decembrie 2014 de Curtea de Apel Bucureşti.
Dan Ioan Popescu are la dispoziţie 30 de zile pentru a plăti această sumă la bugetul statului.
Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă.
A existat şi o opinie separată a judecătorului Cristian Daniel Oană, în sensul admiterii recursului Parchetului şi a confiscării sumei de 3,1 milioane lei de la familia lui Dan Ioan Popescu.
Acesta este unul dintre cele mai lungi procese din România, fiind soluţionat după aproape 10 ani.
În anul 2006, fostul procuror general Ilie Botoş a cerut Comisiei de control al averilor din ÎCCJ cercetarea declaraţiilor de avere ale lui Dan Ioan Popescu şi ale soţiei sale, la sesizarea Centrului de Resurse Juridice.
Comisia a stabilit atunci că soţii Elena şi Dan Ioan Popescu nu justifică legalitatea unor bunuri dobândite, în valoare de 46 miliarde lei vechi.
Ca urmare a acestei concluzii, comisia a decis instituirea sechestrului asigurător pe unele dintre cele 23 de bunuri imobile (terenuri şi case) din Bucureşti şi Azuga, obţinute de soţii Elena şi Dan Ioan Popescu în perioada decembrie 2000-decembrie 2004.
Este vorba despre: teren curţi - construcţii în suprafaţă de 490 mp, teren de 500 mp, teren curţi - construcţii de 801 mp, teren cu o suprafaţă totală de 1.669 mp, din care 978 mp fâneaţă şi 691 mp pădure, teren fâneaţă de 493 mp, teren de 475 mp, toate situate în intravilanul oraşului Azuga, un teren de 502 mp (523,67 mp din măsurători cadastrale) şi altul de 467 mp (523 mp din măsurători cadastrale), ambele din oraşul Azuga, precum şi apartamentul din Bucureşti, str. Uruguay.
Soţii Popescu susţineau atunci că banii folosiţi la cumpărarea imobilelor provin din vânzarea acţiunilor firmei Ital Agency, în 2001, către patronii societăţii Luxten Lighting.
Iniţial, în 2011, instanţa supremă a decis confiscarea sumei de 4 milioane lei din averea fostului ministru Dan Ioan Popescu şi a soţiei acestuia, Elena, ca avere ce nu poate fi justificată.
Ulterior, la recurs, un alt complet a decis rejudecarea procesului, iar dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Bucureşti, care a dat o soluţie în 2014, menţinută acum de instanţa supremă.