Institutul de Fizică a Pământului despre un cutremur puternic în ROMÂNIA
Seismul de 7,8 magnitudine care a făcut ravagii în Nepal a adus din nou în discuţie zona Vrancea, unde pământul se mişcă permanent, însă specialiștii de la Institutului Naţional pentru Fizica Pământului spun că o asemenea catastrofă este puțin probabil să se întâmple în România.
"Acum, în Vrancea este o activitate redusă. În luna aprilie, cel mai mare cutremur a avut magnitudinea 3,6. Asta ar putea să însemne că energia s-a consumat la începutul anului şi că se rearanjează plăcile. Vrancea nu poate genera un cutremur mai mare de 7,8. Din punct de vedere geologic este maximum posibil, după cum a calculat o comisie de specialişti, după 1977", a explicat Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.
Seismul din Nepal a fost rezultatul ciocnirii a două mari plăci tectonice, cea indiană şi cea euroasiatică, a explicat Gheorghe Mărmureanu, fostul director INFP, care a mai adăugat că Nepalul este predispus la cutremure catastrofale şi este chiar curios că au trecut 80 de ani de la ultimul cutremur de proporţii.
Citeşte şi: Cutremurul din Nepal: Capitala Kathmandu este posibil să se fi deplasat cu câțiva metri
Pe de altă parte, Mărmureanu explică că în România, specificul zonei din Vrancea este diferit, aici producându-se cutremure la mare adâncime, spre deosebire de Nepal unde a fost la suprafață.
"Noi suntem norocoşi. Avem o sedimentare foarte bună, puternică, argilă, care înghite energia, pentru că viteza undei seismice printr-o rocă de granit este de aproape 2.000 de ori mai mare ca la nisip. Deci este logic că nu se amortizează energia asta", a mai precizat Gheorghe Mărmureanu.