Întâlnire Tillerson-Lavrov în plin război al sancțiunilor dintre Moscova și Washington
Secretarul de stat american Rex Tillerson și omologul său rus Serghei Lavrov s-au întâlnit duminică seara la New York, înaintea începerii reuniunii Adunării Generale a ONU, în contextul în care relațiile dintre Washington și Moscova sunt la cel mai scăzut nivel, relatează AFP.
Întâlnirea dintre cei doi miniștri de externe, la sediul Misiunii Rusiei de pe lângă ONU, a avut loc în absența presei, iar în finalul convorbirilor aceștia nu au făcut declarații de presă.
În cursul reuniunii lor, Tillerson și Lavrov au reiterat angajamentele țărilor lor de a contribui la o diminuare a violenței în Siria și la crearea condițiilor pentru a face să progreseze procesul politic de la Geneva, conform unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA.
Siria este unul dintre dosarele în care Washingtonul speră să găsească teren comun cu Moscova. Cele două țări încearcă să mențină zona de "dezescaladare" din valea Eufratului, unde armatele lor luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, după un incident atribuit Rusiei. Forțele Democratice Siriene (FDS), o alianță arabo-kurdă sprijinită de Washington, au acuzat sâmbătă Rusia că le-a bombardat pozițiile în provincia Deir Ezzor din estul țării.
În plus față de "cooperarea în criza din Siria", întâlnirea de duminică s-a axat pe problemele actuale din Orientul Mijlociu și pe acordul de la Minsk din 2015 privind conflictul din Ucraina, care cu greu este pus în practică, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.
Cele două părți nu au specificat dacă criza generată de ambițiile nucleare ale Coreei de Nord a fost abordată. Rusia apreciază că sancțiunile tot mai severe cerute de americani la ONU sunt ineficiente, dar a votat totuși cele mai recente rezoluții în acest sens, în timp ce Washingtonul cere Moscovei să exercite o presiune mai fermă la adresa Phenianului.
Serghei Lavrov și Rex Tillerson conveniseră să se întâlnească în cadrul unei convorbiri telefonice la sfârșitul lunii august, pe fondul unei noi etape a războiului sancțiunilor dintre Rusia și Statele Unite: Washingtonul tocmai ordonase închiderea unui consulat rus în numele "parității", după reducerea drastică a prezenței diplomatice proprii pe teritoriul Federației Ruse, la decizia Moscovei.
De atunci, președintele rus Vladimir Putin a amenințat că va diminua în continuare personalul diplomatic american în Rusia.
Cu toate că venirea lui Donald Trump la Casa Albă în ianuarie lăsa să se prefigureze o îmbunătățire a relațiilor dintre cele două mari puteri, acestea nu au încetat să se deterioreze pe fondul acuzațiilor privind un presupus amestec al Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016, dar și al suspiciunilor privind o posibilă complicitate între echipa de campanie a miliardarului american și Moscova.
Președintele rus Vladimir Putin nu va fi prezent la actuala reuniune a Adunării Generale a ONU, unde Donald Trump în schimb își va face prima apariție în calitate de președinte și va pronunța marți un discurs extrem de așteptat.