Întâlnirea Isărescu -Teodorovici s-a terminat prin încheierea unui armistițiu de două săptămâni

| 04 feb, 14:14

După circa două ore și jumătate de discuții aprinse, întâlnirea Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM) s-a încheiat prin semnarea unui armistițiu de două săptămâni, perioada în care va fi decisă soarta taxei pe activele bancare.

Potrivit informațiilor HotNews.ro obținute din surse guvernamentale, în timpul discuțiilor s-a pus problema renunțării la indexarea taxei de ROBOR, Finanțele obținând două săptămâni de gândire. După cele două săptămâni vom afla dacă taxa va rămâne la fel, dacă va fi eliminată sau va rămâne, fără a fi indexată la ROBOR.
Redăm mai jos comunicatul CNSM:
  • ”Consiliul general al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM) s-a întrunit în data de 4 februarie 2019, în ședință ordinară. În cadrul ședinței a fost prezentat studiul de impact, realizat de Banca Națională a României, privind taxa pe active financiare asupra instituțiilor de credit, a activității de creditare și a creșterii economice, introdusă prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.
  • Membrii Consiliului au decis să fie creat un grup de lucru al Comitetului Tehnic al CNSM, format din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice și ai Băncii Naționale a României. Concluziile grupului de lucru vor fi discutate în următoarea ședință a CNSM, programată în data de 18 februarie 2019
Potrivit ZF.ro, Guvernul va cere BNR să redefinească regulile de setare a ROBOR pentru ca bancile să nu mai plătească taxa bancară, scrie Bloomberg citându-l pe Darius Valcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă.
Nu este însă clar cum ar putea modifica BNR aceste reguli.

 

Consiliul general al CNSM este alcătuit din trei membri ai BNR și doi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit site-ul instituției: Mugur Isărescu (Guvernatorul BNR și președintele CNSM), Florin Georgescu (Prim-viceguvernatorul BNR), Liviu Voinea (Viceguvernatorul BNR, coordonator al activității de stabilitate financiară), Leonardo Badea (președintele ASF) și Elena Doina Dascălu (Prim-vicepreședinte al ASF).

Celor șase li se adaugă trei reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice (MFP): Eugen Orlando Teodorovici (ministrul), Attila György (secretar de stat responsabil cu coordonarea promovării cadrului legal aferent piețelor financiare) și Tiberiu Valentin Mavrodin (secretar de stat responsabil cu coordonarea managementului trezoreriei și datoriei publice).

De asemenea, Petre Tulin, directorul general al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, participă la ședințele Consiliului general al CNSM, dar nu are drept de vot.
Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ