Întreprinzătorii români reușesc mai ușor să demareze o afacere în București, Oradea, Ploiești și Timișoara

| 14 iul, 11:58

Întreprinzătorii români reușesc mai ușor să demareze o afacere în București, Oradea, Ploiești și Timișoara, comparativ cu orașele Constanța și Craiova, pentru că înregistrarea TVA durează mai puțin, se arată într-un studiu al Doing Business remis, joi, AGERPRES.

"Este mai ușor pentru întreprinzătorii români să demareze o afacere în București, Oradea, Ploiești și Timișoara, unde înregistrarea TVA durează o săptămână, față de două săptămâni în Constanța și aproape trei săptămâni în Craiova. Obținerea autorizațiilor de construire este mai eficientă în Craiova datorită unui proces simplificat de obținere a avizelor în etapa premergătoare construirii. Iași conduce în domeniul racordării la rețeaua de energie electrică, în timp ce Oradea se evidențiază pentru calitatea superioara a administrației funciare și Timișoara pentru performanța în soluționarea litigiilor comerciale", se arată în document.

Potrivit acestuia, Bucureștiul se situează în prima jumătate a clasamentului orașelor românești la majoritatea indicatorilor măsurați, demonstrând potențial pentru gestionarea eficientă a unui volum mare de solicitări de servicii din partea sectorului privat. Pe de altă parte, atât Budapesta cât și Sofia se situează pe poziții inferioare municipiilor mai mici din statele respective.

"Întreprinzătorii români se confruntă cu diferite obstacole de reglementare, în funcție de locul în care își stabilesc afacerile. Punerea în aplicare a reglementărilor aplicabile mediului de afaceri și eficiența instituțiilor publice diferă semnificativ de la oraș la oraș. Cele mai mari decalaje există în obținerea autorizațiilor de construire, racordarea la rețeaua de energie electrică și soluționarea litigiilor comerciale. De exemplu, o autorizație de construire se obține în 156 de zile în Oradea, de două ori mai repede decât în Constanța sau Timișoara. Dar, de asemenea, Oradea are cel mai scump proces: la 7,6% din valoarea depozitului, costul este de 4 ori mai mare decât la Cluj, Craiova sau Iași", menționează sursa citată.

Racordarea la rețeaua de energie electrică durează mai puțin de 6 luni în București, Craiova și Iași și aproape 8 luni în Timișoara.

"Soluționarea litigiilor comerciale durează aproape 10 luni în Timișoara, cu trei luni mai repede decât în Brașov și Ploiești. Același lucru durează 12 luni la București. Majoritatea orașelor, cu excepția Brașovului și Ploieștiului, au o performanță peste media UE la soluționarea litigiilor comerciale, iar Oradea, de asemenea, la transferul dreptului de proprietate. Cu toate acestea, există încă loc de mai bine în ceea ce privește gestionarea autorizațiilor de construire și racordarea la rețeaua de energie electrică. Obținerea autorizației de construire este considerabil mai dificilă decât în majoritatea celorlalte state membre ale UE, în mare parte datorită numărului mare de aprobări pe care constructorii trebuie să le obțină înainte de a solicita un permis de construire. Între timp, pentru racordarea la rețeaua de energie electrică, un întreprinzător trebuie să aștepte cu aproximativ trei luni mai mult decât media UE (de 90 de zile) chiar și în Iași, orașul care înregistrează cele mai rapide formalități dintre cele 22 de localități comparate", conform Doing Business.

Pentru a ușura procesul de înregistrare a societăților comerciale, Doing Business recomandă exemplul Ungariei, respectiv România să consolideze înregistrarea TVA cu înregistrarea fiscală a companiilor la Registrul Comerțului.

"De asemenea, ar putea lua în considerare introducerea de stimulente pentru a încuraja utilizarea platformei online, de exemplu prin oferirea înregistrării online la tarife substanțial mai mici decât înregistrările pe suport de hârtie, așa cum s-a procedat în Bulgaria, unde aproape trei sferturi din companii se înregistrează electronic. În ceea ce privește autorizațiile de construire, orașele din România ar putea să se concentreze pe eficientizarea etapei premergătoare construirii și pe centralizarea tuturor avizelor în cadrul unui ghișeu unic, așa cum a făcut Georgia, reducând astfel timpul de avizare de la 70 la 15 zile", mai arată studiul citat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ