Ioana Petrescu, la prezentarea bilanţului: Arieratele au ajuns la 0, iar evaziunea fiscală a scăzut la 20%
Codul Fiscal şi Codul de procedură fiscală sunt total rescrise şi gata să fie puse în dezbatere publică, a declarat luni ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, care a făcut un bilanţ al mandatului său de nouă luni în fruntea Ministerului Finanţelor Publice.
"Aş vrea să îl încurajez pe domnul Vâlcov să le pună în dezbatere publică şi să le aprobe', a afirmat Ioana Petrescu, referindu-se la câteva proiecte terminate de MFP, precum rescrierea celor două Coduri şi noul sistem de taxare a resurselor naturale.
Oficialul MFP a menţionat că sistemul de taxare a resurselor naturale este total diferit faţă de cel actual (sistemul de redevenţe - n.r.), iar proiectul este scris şi documentat cu ajutorul experţilor de la Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional /FMI/şi al unor specialişti internaţionali.
Petrescu a apreciat că măsurile luate în timpul mandatului său au fost de relaxare fiscală şi modernizare, dând că exemplu reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, scutirea de impozit a profitului reinvestit, reducerea şi comasarea a 91 de taxe şi tarife, demararea proiectului de plată cu cardul a tuturor taxelor şi impozitelor, într-un punct unic, comunicarea electronică între Fisc şi contribuabili, prin intermediul Spaţiului Privat Virtual.
Citeşte şi: Ioana Petrescu revine în poziţia de consilier al premierului
'Supraacciza la combustibil de 7 eurocenţi nu a fost introdusă în timpul mandatului meu. Ceea ce am făcut în timpul mandatului meu a fost să rambursez cei 4 eurocenţi pentru transportatorii cinstiţi. Contrar a ceea ce se spune pe televizor, această rambursare funcţionează şi chiar în acest moment transportatorii îşi primesc înapoi aceşti patru eurocenţi, cei cinstiţi, care au avut toată documentaţia în regulă', a spus oficialul MFP.
Ministrul Finanţelor Publice a amintit că nici taxa pe construcţii speciale nu a fost introdusă în mandatul său şi, mai mult, a fost promovat un amendament de reducere a acesteia de la 1,5% la 1%, amendament care ar urma să treacă luni în Plenul Parlamentului.
'Am mulţumirea că am reuşit să realizez multe dintre lucrurile pe care mi le-am propus în acest mandat şi, mai mult decât atât, faptul că tot ceea ce am promis am făcut. N-am promis niciodată mai mult decât ceea ce s-a putut face. Aici includ faptul că avem un proiect de buget în care nu am crescut taxe şi impozite, în care nu am introdus impozite noi, un proiect de buget în care atingem deficitul structural de 1% din PIB', a afirmat Petrescu.
Ea a menţionat totodată că, pentru prima dată, arieratele au ajuns la 0 şi anul 2015 începe curat iar evaziunea fiscală a scăzut în ultimii 2-3 ani, conform estimărilor SRI, de la 22-27% din PIB la 18-20% din PIB.
Ministrul Finanţelor a mai menţionat proiectul de lege adoptat de Guvern privind plafonarea plăţilor în numerar între persoane fizice şi între persoane juridice şi a făcut apel la deputaţi să reintro