Iohanniștilor nu le mai pute China acum?
Discursul preşedintelui Klaus Iohannis arată clar că a avut loc o schimbare de viziune privind relațiile cu China, diferită față de cea din campania electorală.
Joi seara, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România, președintele Klaus Iohannis a făcut o declarație care a stârnit controverse pe rețelele sociale și care i-a șocat pe mulți dintre susținătorii săi. Șeful statului a declarat că dorește dezvoltarea relațiilor cu Republica Populară Chineză. Întrebarea care apare imediat este: după toate criticile din campania electorală la adresa Guvernului, iohanniștilor nu le mai pute China acum?
Citeşte şi: Klaus Iohannis: Parteneriatul Strategic cu SUA este un reper fundamental al politicii externe a României
Diversificarea cooperării economice şi extinderea legăturilor interumane sunt două dintre obiectivele menționale de Klaus Iohannis pentru continuarea relațiilor bune cu statul chinez. Potrivit președintelui, relaţia cu China trebuie abordată într-o manieră cuprinzătoare, realistă şi pe termen lung, care să răspundă intereselor reciproce.
Având în vedere obiectivele setate de Agenda cooperării strategice 2020 a relaţiilor UE – China, România doreşte să faciliteze fluxurile comerciale în şi dinspre Europa, prin realizarea unui coridor de mărfuri între Marea Neagră şi Marea Caspică, care să conecteze Asia Centrală la Europa şi, mai departe spre est, spre China.
Discursul preşedintelui Iohannis arată clar că a avut loc o schimbare de viziune privind relațiile cu China, diferită față de cea din campania electorală, când bătea o monedă discriminatorie și ușor xenofobă pe incompatibilitățile cu sistemul politic comunist.
În 2014 Iohannis susținea că este o “cale lungă până la o relație politică specială”, aducând critici în privința unor cazuri de încălcări ale drepturilor omului, pe care astăzi se pare că le-a uitat sau a decis să le ignore, ținând cont că Asia Centrală poate juca un rol cheie în diversificarea surselor de aprovizionare Europei cu hidrocarburi.
Citeşte şi: Iohannis: Relaţia cu Rusia, umbrită de criză ucraineană
Este foarte interesantă schimbarea de opinie din partea lui Iohannis și rămâne de văzut cum va fi aceasta percepută și de votanți, în condițiile în care candidatul ACL a primit, culmea, 79,61% din voturile românilor rezidenţi în R.P. Chineză în turul II al alegerilor prezidențiale.
Ne putem aștepta de acum înainte fie la o serie de critici la adresa lui Iohannis, asemenea celor care subliniau “răul” făcut de vizitele premierului Victor Ponta în China, fie laude pentru “normalizarea” relațiilor cu Beijing și poate chiar încurajări pentru organizarea unor vizite bilaterale. Oricare ar fi reacțiile, iohaniștii trebuie să fie conștienți de propria ipocrizie în acest moment.
Ştirile orei
Peste 3200 de persoane active si 200.000 de prospecti inregistrati in proiectul unic in lume,
demarat in ROMANIA!
Se ofera curs COMPLET GRATUIT(12 ZILE), asistenta specializata, de catre agenti
profesionisti, si instruire de la ZERO. Oferta de munca vizeaza piata americana a cartilor
electronice. Plata castigurilor este garantata prin CONTRACT LEGAL. Se lucreaza in
functie de preferinte, part-time(15 minute - 3 ore pe zi) sau full-time. Este necesara
SERIOZITATEA si DORINTA DE A INVATA CEVA NOU SI DE VIITOR! Pentru detalii
trimiteti un e-mail cu textul “ INFO “ la urmatoarea adresa de e-mail:
[email protected]
Post Scriptum: E de preferat sa adaugati un numar de telefon dupa textul “ INFO “, pentru
a fi imediat contactat/a de agentii nostri
ziaristul lui Ghita foloseste cuvinte "tari"
de la el de acasa..
din cocina sociologica a Dlor Palada si Sultanescu
alta generatie de ziaristi,curati ,onesti si elevati ca la "Nufarul"...