Iohannis a promulgat Legea privind rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale pe anul 2020
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea pentru aprobarea OUG 50/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe acest an şi Legea pentru aprobarea OUG 51/2020 cu privire la rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2020, informează Administraţia Prezidenţială.
Legea promulgată de către şeful statului prevede majorarea sumelor pentru bugetele locale.
„(1) Se majorează sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru bugetele locale cu suma de 930.000 mii lei potrivit anexei nr. 5 din prezenta ordonanţă de urgenţă, astfel:
a) 373.639 mii lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor, pentru finanţarea serviciilor sociale din sistemul de protecţie a copilului şi a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap;
b) 43.059 mii lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti, pentru finanţarea serviciilor sociale din sistemul de protecţie a copilului, a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap şi a drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav şi indemnizaţiile lunare de la nivelul sectoarelor municipiului Bucureşti;
c) 513.302 mii lei, pentru echilibrarea bugetelor locale ale judeţelor şi sectoarelor municipiului Bucureşti.
(2) Ministerul Finanţelor Publice este autorizat să introducă modificările corespunzătoare în volumul şi structura bugetului de stat pe anul 2020”, arată actul normativ promulgat de preşedintele Iohannnis.
De asemenea, pot creşte salariile companiilor de stat, fără să conteze de rezultatele lor.
„La determinarea sumelor cu care pot fi majorate cheltuielile de natură salarială pentru anul 2020, operatorii economici care aplică prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară, aprobată cu completări prin Legea nr. 47/2014, cu modificările şi completările ulterioare, nu sunt condiţionaţi de îmbunătăţirea/menţinerea rezultatului brut realizat în anul 2019, prevăzută la art. 48 alin. (1) lit. a) – d) din Legea bugetului de stat nr. 5/2020, cu modificările ulterioare”, potrivit sursei citate.
În ceea ce priveşte rectificarea bugetului asigurărilor sociale, acesta prevede diminuarea veniturilor pentur sistemul public de pensii.
„Bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii pe anul 2020 se diminuează la venituri cu suma de 6.042.376 miliarde lei, subvenţia acordată de la bugetul de stat majorându-se cu aceeaşi sumă. Sistemul de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale pe anul 2020 se diminuează la venituri cu suma de 13. 541 mii lei”, arată actul normativ promulgat.
De asemenea, bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2020 aferent sistemului asigurărilor pentru şomaj se majorează la venituri cu suma 1.346.270 miliarde lei, iar cheltuielile se majorează cu suma de 4.091.500 miliarde lei la credite de angajament şi credite bugetare.
„Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale instituit prin Legea nr. 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru planta creanţelor salariale, cu modificările ulterioare, se diminuează la venituri cu suna de 3.323 mii lei, iar la cheltuieli se majorează cu suma de 1.500.000 miliarde lei atât la credite de angajament, cât şi la credite bancare”, mai indică sursa menţionată.
loading...
Ştirile orei
FEMINIS.RO
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
x