Iohannis: Aderarea la zona euro rămâne un obiectiv strategic; Guvernul și Parlamentul să stabilească un calendar

| 08 mai, 15:07

Aderarea la zona euro este un obiectiv strategic al României, însă e necesară stabilirea unui calendar clar pe această temă între factorii responsabili, respectiv între Guvern și Parlament, a declarat, luni, președintele Klaus Iohannis.

"Am o evaluare și politică și, oarecum, tehnică. (...) Este obiectiv strategic important al României aderarea la zona euro. Din punct de vedere tehnic, România îndeplinește, de ceva vreme, criteriile de la Maastricht și, în acest fel, noi am putea să începem construcția unui calendar de aderare, însă lucrurile nu sunt foarte clare între factorii care trebuie să stabilească acest calendar și care trebuie să-l ducă mai departe, în speță Guvernul și BNR. Probabil, va dura un pic până ce acest nou guvern își înțelege bine rolul în arhitectura statului și începe să evalueze aceste lucruri", a declarat Klaus Iohannis, într-un interviu pentru Calea Europeană.

Șeful statului a subliniat că nici părerile specialiștilor nu sunt identice pe acest subiect.

"Sunt unii care s-ar grăbi, care spun că suntem pregătiți și ar fi bine să avem repede un calendar și să înaintăm. Sunt alții care spun că nu suntem așa bine pregătiți, că ar fi bine să avem un calendar care prevede o perioadă mai lungă. Nu vreau să intru acum în aceste chestiuni. În faza în care ne aflăm cred că este treaba specialiștilor să discute până ajung la un punct de vedere comun", a adăugat Iohannis.

Președintele a mai spus că, pe acest subiect, trebuie ținut cont și de alte elemente în afara criteriilor tehnice, pledând pentru stabilirea mai rapidă a obiectivelor de etapă."E bine să ținem cont și de alte câteva lucruri decât acele criterii tehnice. Este bine să evaluăm foarte profund impactul asupra politicii fiscale, dacă stabilim un astfel de calendar. Trebuie să evaluăm dacă aderarea la zona euro trebuie să se producă pentru a avea ceea ce se numește o ancoră sau dacă vrem să așteptăm până se stabilizează foarte bine economia României și să aderăm atunci. Deci, foarte multe puncte de vedere trebuie armonizate. Cert este că ar fi bine să se înțeleagă Guvernul cu Banca Națională, ca să înceapă să lucreze pe aceste chestiuni și să înceapă să lucreze pe un calendar", a afirmat Iohannis, precizând că este nevoie de mai mulți ani de pregătire pentru aderarea la euro.

Tag-uri: iohannis
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ