Iohannis – atât de dinamic, încât nu poate ajunge la timp nicăieri
Dacă și la un eveniment la care este actorul principal întârzie, atunci cum se va comporta Klaus Iohannis în eventualitatea în care va ajunge președinte și va trebui să participe la diverse reuniuni internaționale?
Sâmbătă, pe lângă lansarea oficială a candidaturii lui Victor Ponta, a avut loc și un alt eveniment cu implicații pentru cursa prezidențială pe cale să înceapă. Este vorba desigur despre depunerea la Biroul Electoral Central a semnăturilor pentru candidatura lui Klaus Iohannis, eveniment la care au participat liderii PNL şi PDL, între care fostul preşedinte al PNL Mircea Ionescu Quintus, preşedintele PDL Vasile Blaga, alături de circa 300 de simpatizanţi şi susţinători ai ACL.
La ieșirea din sediul BEC, liderul PNL a ținut să declare că: "Acum a venit vremea faptelor, oamenii mă cunosc. Sunt mai puţin un om al vorbelor şi mai mult un om al faptelor. Vreau să candidez pentru a face altfel de politică în ţara noastră. Mai puţin spectacol, mai puţină gălăgie, mai multe soluţii pentru oameni, pentru România. Eu nu am în spate niciun fel de grupuri de interese, niciun fel de trusturi, niciun fel de instituţii. Eu am în spate echipa Alianţei Creştin Liberale şi cele peste două milioane două sute de mii de alegători care au semnat pentru mine".
Citeşte şi: Care este viziunea lui Victor Ponta
Departe de reprezenta însă o acțiune lipsită de evenimente neprevăzute, depunerea oficială a candidaturii lui Klaus Iohannis a fost umbrită de o întârziere de o oră care se pare că a fost provocată chiar de liderul PNL. Desigur, cei prezenți au încercat să găsească justificări și scuze, Vasile Blaga declarând că întârzierea s-a petrecut din cauza personalului BEC, care a dorit să verifice semnăturile "până la ultima". Având însă în vedere că este greu de crezut că 2,2 milioane de semnături pot fi verificate în doar o oră, argumentul adus de liderul PDL pare mai degrabă o încercare nereușită de a acoperi propria lipsă de organizare.
Indiferent de motivul pentru care s-a întârziat sâmbătă, ceea ce s-a întâmplat cu depunerea candidaturii lui Iohannis nu reprezintă deloc un lucru minor, din moment ce dovedește cât de bine sunt organizați cei din ACL și omul în spatele căruia defilează. Dacă și la un eveniment la care este actorul principal întârzie, atunci cum se va comporta liderul PNL în eventualitatea în care va ajunge președinte și va trebui să participe la diverse reuniuni internaționale?
Citeşte şi: Klaus Iohannis şi-a depus candidatura pentru alegerile prezidenţiale la BEC
Apoi, întârzierea de sâmbătă contrastează puternic inclusiv cu discursul ținut atunci de Klaus Iohannis. Dacă trebuie să lăsăm faptele să vorbească, mesaj care în ultima vreme stă la baza discursului candidatului ACL, atunci întâmplarea de la depunerea candidaturii nu este deloc în avantajul edilului de la Sibiu. Sau poate că, pe lângă mai puțin spectacol și mai puțină gălăgie, o viitoare președinție a lui Iohannis însemnă, pentru liderii PNL și PDL, și mai puțină organizare.
Klaus Iohannis speră să ajungă președinte pe baza imaginii de neamț serios, care întruchipează cel mai bine toate opiniile pozitive pe care românii le au în raport cu etnia din care face parte. Însă, cu cât trece timpul cu atât devine din ce în ce mai evident că diferența dintre imagine și realtitate este atât de mare încât liderul PNL este mai degrabă un politician dâmbovițean de mâna a doua decât un german serios, venit să pună în ordine politica românească. De fapt, așa cum ne-a dovedit sâmbătă, Klaus Iohannis nu este nici măcar în stare să își pună în ordine propriul program.