Iohannis: Bugetul e unul problematic şi riscant. Există riscul real să se depăşească deficitul de 3%

| 14 feb, 11:33

Pentru a doua oară într-o lună, preşedintele Klaus Iohannis i-a chemat la Cotroceni pe premierul Sorin Grindeanu şi pe ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, pentru a discuta de bugetul pe 2017. Întâlnirea a avut loc începând cu ora 11.00. La finalul discuţiilor, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că la o primă analizăm bugetul "e unul problematic şi riscant" şi că "există riscul real să se depăşească deficitul de 3%".

"Am avut aceată discuţie azi. Bugetul la o primă analiză e unul problematic şi riscant. Se prevăd venituri care după părerea mea sunt supraevaluate, se prevăd cheltuieli foarte mari. Există riscul real să se depăşească deficitul de 3%. Nu putem să nu vedem că aici avem de-a face cu o sumă extraordinar de mare la aşa numitele credite de angajament, sunt credite de angajament prevăzute cu suma de 54 de miliarde care vor apăsa asupra bugetelor din anii următori. Toate aceste lucruri le-am transmis Guvernului care are un punct de vedere propriu. În yilele următoare cu echipa mea vom aprofunda analiza acestor două bugete. În ansamblu trebuie să recunosc că sunt îngrijorat. Decizia o voi lua în zilele următoare", a spus Klaus Iohannis la finalul discuţiilor.

 

„Având în vedere că astăzi Parlamentul României a transmis spre promulgare Legea bugetului de stat pe anul 2017 şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017, consider oportună o întrevedere cu privire la cele două acte normative, la care vă invit împreună cu Ministrul Finanţelor Publice, domnul Viorel Ştefan, marţi, 14 februarie a.c., ora 11:00, la Palatul Cotroceni", se precizează în scrisoarea adresată de şeful statului.

Ulterior, întâlnirea de la Palatul Cotroceni a fost confirmată de Guvern, fiind trecută în agenda oficială a premierului Sorin Grindeanu.

Discuţiile au loc şi în contextul în care Comisia Europeană estimează că deficitul bugetar al României va ajunge la 3,6% din PIB în 2017 şi la 3,9% din PIB în 2018. „În anul 2017, deficitul bugetar general ar urma, conform proiecţiilor, să continue să se deterioreze, până la nivelul de 3,6% din PIB. Cota TVA a fost redusă cu încă un punct procentual începând din ianuarie 2017, iar accizele suplimentare la carburanţi şi un impozit special în domeniul construcţiilor au fost eliminate. Proiectul de buget pe anul 2017 adoptat de noul Guvern conţine o serie de alte reduceri fiscale (în special, eliminări de impozite pe veniturile din pensii), precum şi creşteri ale cheltuielilor de genul majorării semnificative a pensiilor şi a salariilor din sectorul de stat”, transmite Comisia Europeană în raportul dat publicităţii luni.

Deficitul guvernamental este aşteptat să crească la 3,9% din PIB în 2018, în contextul efectelor pe întregul an ale creşterilor pensiilor programate pentru iulie 2017, arată Comisia Europeană.

Totodată, Comisia Europeană estimează o creştere a economiei României cu 4,4% în 2017 şi cu 3,7% în 2018, în contextul în care Guvernul României a estimat o creştere de 5,2%.

Tag-uri: iohannis
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ