Iohannis cere reexaminarea Legii Centenarului. Parlamentarii n-au scris corect nici măcar titlul actului normativ
Președintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea Legii privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului (1916-1918) şi Centenarul Marii Uniri, printre reproșurile aduse fiind lipsa acurateții datelor istorice.
Administrația Prezidențială atrage atenția că nici măcar titlul legii nu este corect: ”Din perspectiva referinței la Războiul pentru Întregirea Neamului, supunem atenției Parlamentului titlul legii. Astfel, față de obiectul de reglementare al legii transmise la promulgare, considerăm că indicarea intervalului 1916-1918 nu se circumscrie cu acuratețe faptelor de arme și sacrificiului uman consemnate, de altfel, în documente, lucrări științifice, monumente, memoriale și inscripții, care atestă că acestea au continuat până în anul 1919”.
Președintele mai consideră că se impune și reanalizarea articolului 4 din lege, prin care se instituie Medalia de onoare „Loc al Războiului pentru Întregirea Neamului” și Medalia de onoare „Loc al Marii Uniri”, și asta pentru că articolul nu cuprinde procedura de înaintare a propunerilor și cazurile de retragere a acestor distincții.
Președintele Klaus Iohannis mai consideră că legea ar trebui să cuprindă și criterii minimale în baza cărora Guvernul va selecta activitățile legate de Centenar care vor primi cofinanțare.
”Art. 6 alin. (3) din Legea privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului (1916-1918) și Centenarul Marii Uniri prevede că Guvernul României va selecta activitățile care vor primi cofinanțare și va decide cuantumul acesteia. Având în vedere că această normă vizează resursele financiare necesare derulării activităților legate de Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului și al Marii Uniri, apreciem că acest text ar trebui să cuprindă criterii minimale de selecție a acestora, în acest mod fiind exclus arbitrariul cu privire la obiectivitatea alocărilor bugetare”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.