Iohannis, decizie de ultimă oră privind referendumul
Șeful statului a decis să nu declanșeze refendumul pentru justiție în următoarea perioadă, însă nici nu renunță la idee, au declarat surse de la Cotroceni.
„E foarte posibil ca PSD să încerce noi atacuri la justiție, din acest motiv, un referendum organizat acum l-ar face mai puțin eficient pe viitor”, au precizat oficiali ai Administrației Prezidențiale, potrivit sursei citate. De altfel, un referendum organizat în această perioadă ar reprezenta „un glonț tras în aer”, având în vedere faptul că protestele și-au atins scopul, OUG 13 fiind abrodată.
În luna ianuarie, Klaus Iohannis a anunțat că va da startul procedurilor pentru declanșarea unui referendum pe tema continuării luptei împotriva corupţiei şi asigurării integrităţii funcţiei publice. „În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarea problemă de interes naţional: continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice. Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problema sus-menţionată”, se specifică în scrisoarea pe care a adresat-o şeful statului preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Pe 13 februarie, referendumul dorit de Iohannis a primit aviz în plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului .
Ulterior, pe 14 februarie, șeful statului a precizat că va anunța, „în zilele următoare”, data organizării referendumului, dar și întrebarea tipărită pe buletinul de vot. Totuși, acest lucru nu s-a mai întâmplat.