Iohannis despre grațiere și modificarea Codurilor penale: Sunt suficiente argumente ca Guvernul să le retragă

| 20 ian, 14:27

Președintele Klaus Iohannis susține că sunt suficiente argumente care să determine Guvernul să retragă proiectele referitoare la grațierea și modificarea Codurilor penale, menționând că acestea sunt "neavenite" și par a fi făcute "cu dedicație".

"Proiectele de ordonanțe de urgență privind grațierea și modificarea Codurilor penale sunt neavenite, inacceptabile și par a fi făcute cu dedicație, o spun cele mai autorizate voci din Justiție. Parchetul General, DNA, Înalta Curte de Casație și Justiție, DIICOT, asociațiile magistraților și organizații ale societății civile s-au pronunțat ferm împotriva modificării cadrului legislativ referitor la corupție, abuz în serviciu și integritate, în regim de urgență, fără analize obiective și în condiții de totală netransparență. Sunt suficiente argumente care să determine Guvernul să retragă aceste ordonanțe de urgență", scrie Iohannis, vineri, pe Facebook.

Șeful statului le-a spus miercuri miniștrilor, în deschiderea ședinței de Guvern pe care a prezidat-o, că "sunt doi elefanți în încăpere" — ordonanța de grațiere și ordonanța de modificare a codurilor penale.

"Cunoașteți povestea că este un elefant în încăpere, dar nu se vede. Sunt doi elefanți — ordonanța de grațiere și ordonanța de modificare a codurilor penale. Evident că și despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru mai de dimineață, iar domnia sa mi-a spus că discuția avusese loc deja cu anumiți colegi din guvern și că nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentară aceste două chestiuni privind grațierea și modificarea codurilor", a afirmat Iohannis.

El a precizat că premierul s-a angajat ca aceste două acte normative să nu fie băgate "peste noapte" în nicio ședință de Guvern, fără se da în consultare tuturor entităților prevăzute de lege. "CSM, organizații profesionale, organizații ale judecătorilor și, bineînțeles, opiniei publice", a susținut președintele.

Ministerul Justiției a finalizat marți elaborarea a două acte normative, unul care vizează grațierea pentru anumite fapte și un altul care ține cont de deciziile CCR în domeniu, a declarat ministrul Florin Iordache, miercuri, după ședința de Guvern prezidată de șeful statului.

"Cele două acte normative vizează grațiere și nu amnistia, grațiere care nu vizează fapte de corupție, fapte grave și care vizează recuperarea prejudiciului, iar cel de-al doilea act normativ vizează hotărârile Curții Constituționale care stabilește pentru anumite fapte să fie mai bine precizate.(...) În momentul în care vom avea avizele de susținere sau de nesusținere, cu modificări sau nu, vom relua discuția și vom intra în Guvern. În acest moment, Ministerul Justiției și-a asumat cele două acte normative ", a declarat Florin Iordache.

Ministrul Justiției a declarat în același context că România trebuie să dea o lege a grațierii de care ar putea beneficia aproximativ 2.500 de persoane, întrucât gradul de încărcare la nivelul penitenciarelor este peste 150%, iar țara noastră se va afla în luna mai sub imperiul unei decizii CEDO datorită faptului că în cele 40 de penitenciare și locuri de deținere, există hotărâri de condamnare a României pentru relele tratamente și pentru condițiile inumane.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ