Iohannis: E important ca întreg flancul estic al NATO să fie consolidat
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că este importantă o "abordare echilibrată" în ceea ce priveşte consolidarea flancului estic al NATO, în sensul că măsurile trebuie să vizeze atât partea sudică, cât şi partea nordică a acestuia.
"Pe flancul estic al NATO există ameninţări în partea nordică a flancului, aici evident că vorbim azi despre Lituania, există ameninţări în partea sudică a flancului, aici e vorba în special despre România, dar pentru NATO noi credem că e important ca întreg flancul estic să fie bine consolidat, să avem o poziţie foarte solidă. (...) În ansamblu, e important să existe o abordare echilibrată, adică să nu existe măsuri considerabil mai importante într-o parte, iar în cealaltă parte să apară o oarecare slăbire. Această abordare echilibrată e importantă pentru a da putere întregului flanc. Nu e bine şi nu e de dorit ca o parte a flancului să fie slăbită, fiindcă în acest fel întreaga construcţie ar fi slăbită, în loc să fie întărită", a spus Iohannis aflat în vizită la Vilnius, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său Dalia Grybauskaite.
Pe de altă parte, şeful statului român a afirmat că retorica rusă referitoare la inaugurarea scutului antirachetă de la Deveselu este parte a unei strategii de comunicare a Moscovei.
"Faptul că acum există o retorică rusească ce acuză NATO, România pentru inaugurarea facilităţii de la Deveselu face parte din strategia de comunicare elaborată în Rusia şi care are o anumită tendinţă de a arăta că lucrurile sunt îndreptate împotriva Rusiei. Scutul din care face parte Deveselu nu e o structură îndreptată împotriva Rusiei, lucru pe care l-am mai spus şi îl vom spune în continuare din simplul motiv că aşa este", a punctat preşedintele.
Şeful statului lituanian a subliniat că apărarea statelor membre NATO este o chestiune care ţine de Alianţă. "Noi suntem membri NATO şi apărarea acestei zone e o chestiune care ţine de NATO şi nu de alte ţări", a spus Grybauskaite, salutând "dislocarea sistemului antirachetă în România" şi precizând că Lituania sprijină aceste iniţiative.