El a subliniat că în astfel de cazuri este nevoie de consultare în Parlament şi a specialiştilor din justiţie.
'Aprecierea oportunităţii adoptării unor astfel de măsuri şi intervenţii trebuie să fie expresia unei dezbateri reale în Parlament, după consultarea specialiştilor şi preluarea expertizei din domeniu, dezbatere care să includă şi punctul de vedere al minorităţii parlamentare, al opoziţiei. Întregul proces decizional trebuie realizat cu o consultare reală a sistemului judiciar, cel care este chemat să aplice astfel de măsuri.
De asemenea, şeful statului şi-a exprimat încrederea că DNA şi instituţiile din acest domeniu vor juca un rol activ în modificarea legislaţiei, prin prisma poziţiilor avizate pe care le pot expune, bazate pe activitatea lor de zi cu zi.
Preşedintele Iohannis a precizat că ireversibilitatea luptei anticorupţie nu este una garantată, amintind de OUG 13.
'Măsuri legislative care slăbesc domeniul de aplicare al infracţiunilor de corupţie, ingerinţa factorului politic în actul de justiţie, campaniile media duse la adresa unor magistraţi sau instituţii judiciare sunt doar câţiva dintre factorii care pot afecta radical traseul pe care s-a înscris România. Nefericita Ordonanţă 13 din 2017 a fost abrogată, măsurile ameninţătoare la adresa luptei anticorupţie au fost retrase şi sabia lui Damocles pare a fi fost, pentru moment, îndepărtată', a spus el.